Polaganjem venaca kraj spomenika „Talac“, obeležena je 81 godina od stradanja rodoljuba na Metinom brdu. U ime Grada, venac je položio Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada.

Sloboda je univerzalna tekovina čovečanstva i pravo svakog čoveka, istakao je Mladenović. Vekovima se srpski narod borio za slobodu, a dvadeseti vek je bio posebno turbulentan i težak. Fašističko-nacistička tvorevina i njene falange su u logorima i na stratištima terorom i krvlju onemogućavale svaki pokušaj slobode da dođe na ove prostore. Zbog toga je naš Kragujevac omeđen stratištima koja nas podsećaju da su mnogi ljudi dali svoje živote za slobodu. Danas im odajemo poštu sa rukom na srcu, jer se oni tu nalaze, i dubokim naklonom – sećamo se, obeležavamo i ne zaboravljamo žrtvu koju su položili.

Danas obeležavamo 81 godinu od streljanja antifašista, patriota i rodoljuba, rekao je Željko Zirojević, predsednik GO SUBNOR-a Kragujevac. Bez obzira na njihovu versku, nacionalnu i ideološku pripadnost, streljani su zbog toga što su voleli svoju otadžbinu. Kao njihovi potomci, mi se klanjamo njihovim senima, odajemo im poštu, ne zaboravljamo, pamtimo i čuvamo Srbiju.

izvor: kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway