Registracija poljoprivrednih proizvođača na portal eAgrar koja je počela 20. marta je u toku. To je obavezan korak koji će omogućiti da svi podaci o domaćinstvu budu na jednom mestu, što poljoprivrednike oslobađa papirologije, čekanja na šalterima, nema troškova, sami upravljaju svojom bazom podataka, ali će moći i brže i delotvornije da se prijavljuju za subvencije.

Oni koji ne mogu ili ne umeju sami da obave registraciju mogu da se obrate Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u ulici Cara Lazara ili Centru za strna žita i razvoj sela u Cerovcu gde će dobiti stručnu podršku.

Registracija je u toku. Da bi se taj posao što kvalitetnije i brže obavio, Grad Kragujevac se uključio u čitav taj proces. Do sada je savetodavnu i tehničku pomoć pri registraciji poljoprivrednika obavljala samo Poljoprivredna savetodavna stručna služba koja se nalazi u ulici Cara Lazara, ali smo se ovih dana uključili i mi, kao grad, na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića i Ministarstva poljoprivrede, tako što smo ustupili svoje resurse i uključili Centru za strna žita i razvoj sela u Cerovcu. Pomoć pri registraciji pružamo ne samo poljoprivrednicima iz kragujevačkih sela nego i iz okolnih sela koja pripadaju drugim opštinama – kazao je Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni razvoj sela i grada.

Da bi se registrovao nosilac gazdinstva, potrebno je da poseduje smart telefon i ličnu kartu sa čipom kako bi registracija bila omogućena. Registracija poljoprivrednih gazdinstava je besplatna i nije obavezna. Ipak, neregistrovana poljoprivredna gazdinstva imaju značajna ograničenja, odnosno neće moći da konkurišu za podsticaje i subvencije.

Prvi javni poziv za podsticaje biće raspisan već početkom naredne nedelje.

Lidija Vulović, savetodavac u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi kaže da za registraciju poljoprivrednika u Šumadiji i Kragujevcu vlada veliko interesovanje. Gužve su velike i dnevno obave oko 300 registracija.

Osim direktnih kontakata sa proizvođačima, mi dajemo i logističku podršku putem telefona onima koji žele da se registruju, kako i na koji način mogu sami da izvrše registraciju. Sam proces registracije se ralikuje u zavisnosti od broja parcela. Poljoprivredna gazdinstva koja u sastavu imaju manji broj parcela će brže obaviti registraciju. Koliko će jedna registracija trajati zavisi i od toga da li su imovinsko-pravni odnosi rešeni. Moram da naglasim da nijedan poljoprivrednik nije otišao a da nije dobio savet iz naše službe gde i kome da se javi da bi rešio svoj problem – kazala je Lidija Vulović.

izvor: kragijevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway