Okrugli sto na kome se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću žene sa invaliditetom održan je u prostorijama Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga. Cilj sastanka, kome su prisustvovali i predstavnici drugih uduženja, je da se otklone prepreke i unapredi pristupačnost osoba sa invaliditetom u različitim oblastima.

Treća tribina koja je organizovana sa ciljem da se prezentuju problemi i unapredi položaj osoba sa invaliditetom bila je posvećena ženama sa invaliditetom. Do sada je napravljen pozitivan pomak. U saradnji sa organizacijom „Iz kruga Vojvodina“ pokrenuta je inicijativa da se uvede zakazivanje pregleda SMS porukama u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika i ambulanti u Stanovu na odeljenjima ginekologije.

Sastanku je prisustvovao predstavnik Kancelarije gradskog ombudsmana i drugih udruženja osoba sa invaliditetom. Prva edukacija bila je posvećena osnaživanju gluvih žena u ostvarivanju svojih prava, dok je druga bila namenjena zdravstvenim radnicima.

Kroz zajednički dijalog, uočavaju se problemi i daju predlozi za njihovo prevazilaženje. Za unapređenje pložaja osoba sa invaliditetom potrebna je podrška društvene zajednice kako bi se unapredila zdravstvena zaštita i otklonili stereotipi koje društvo i dalje ima prema zajednici gluvih, poručeno je sa sastanka.

izvor :https://rtk.co.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway