Na poziv Doma zdravlja, deset američkih lekara različitih specijalnosti – članova udruženja Hrišćanska medicinska asocijasija, prvi put borave u Kragujevcu gde će posetiti Univerzitetski klinički centar i Medicinski fakultet sa ciljem uspostavljanja dugoročne saradnje. Za njih i njihove domaćine, gradonačelnik Nikola Dašić i Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, priredili su prijem u zgradi Grada.

Lekari iz udruženja „Hrišćanska medicinska asocijasija“ koje ima 19 000 članova boraviće u Kragujevcu tri dana. U zavisnosti od specijalnosti, neki od njih će posetiti  Univerzitetski klinički centar, specijalisti porodične medicine će posetiti Dom zdravlja, dok je u sredu planirano da specijalisti i profesori hirurgije, otorinolaringologije i infektologije održe predavanje studentima Medicinskog fakulteta.

Kao i u svakom drugom poslu, ne postoji konačno znanje, uvek postoji prostor da se znanje unapređuje  i proširuje. Veoma je bitno da naši doktori imaju kontakt sa svetom, a ovakve posete im pružaju mogućnost da uživo razmene iskustva sa ekspertima iz različitih oblasti medicine i jedni od drugih nauče nešto novo.

Takva iskustva smo imali i sa čuvenim španskim spinalnim hirurgom, Norbertom Venturom koji je u Kragujevcu i Srbiji izveo preko stotinu operacija najtežih deformiteta na kičmi. Do tog trenutka, dok on nije došao u Kragujevac, naša deca sa tim problemima su se lečila u inostranstvu što je iziskivalo velike troškove lečenja, ali zahvaljujući saradnji sa doktorom Venturom veliki broj naših lekara je obučen da te intervencije izvodi ovde – kazao je gradonačelnik Dašić.

Direktor Doma zdravlja, Vasilije Antić istakao je da je ovo prvi put da jedna grupa od deset lekara različitih specijalnosti dolazi u Kragujevac i da je po njegovom mišnjelju ovo dobar početak dugoročne i plodne saradnje i zalog za budućnost novim generacijama lekara.

Amerika ima izvanrednu medicinu, i mi želimo da razmenimo iskustva, da zajednički radimo kako bismo unapredili lečenje naših pacijenata. Očekujem i da neki od naših mlađih kolega u okviru ove saradnje posete zdravstvene centre u Americi, tako da je ovo zalog za budućnost i za nove generacije lekara da sarađuju sa zemljom koja je možda najmoćnija u medicini u svetu kazao je Antić.

Jedan od članova  delegacije lekara, Džon Fensis, specijalista opšte hirurgije istakao je da članovi ovog udruženja posećuju različite zemlje u kojima volonterski pokažu kolegama u lečenju pacijenata i razmeni znanja.

Radujem se ovoj poseti jer je rad sa studentima upravo ono što volim da radim. Posećujemo mnoge zemlje, od Afrike, do Makedonije. Naš tim lekara koji dolazi u ovakve posete je sastavljen od različitih specijalista i to je jedan od benefita koje ove posete imaju, jer imaju mogućnost pružanja i obuhvatanja velikog broja studenata, naučnih oblasti i pacijenata – kazao je Džon Fensis.

izvor: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway