Akcija besplatnih ultrazvučnih pregleda za žene, koju u saradnji s Domom zdravlja Kragujevac organizuje Udruženje građana za edukaciju i podršku ženama u borbi protiv raka dojke „Volja”, najavljena je na današnjoj konferenciji za medije.

Danas imamo inicijativu kragujevačkog udruženja „Volja“ koje okuplja žene koje su prošle kroz teško i bolno iskustvo borbe sa rakom dojke, istakla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ne samo što brine o tim ženama i što im pruža psihosocijalnu podršku, udruženje „Volja“ je iniciralo da njihove majke, sestre, ćerke i unuke obave ultrazvučne preglede, a naš Dom zdravlja, kao savršeni partner, je dao svoj kadar.

Jedan od zadataka Doma zdravlja Kragujevac, kao ustanove primarne zdravstvene zaštite, je skrining, odnosno, preventivni pregledi zdravog stanovništva.

Veliko nam je zadovoljstvo što pružamo podršku udruženju „Volja“ u smislu preventivnih pregleda žena koje su u bliskom srodstvu sa ženama koje su obolele i leče se od karcinoma dojke, kazala je prim. dr Slavica Lončar, zamenica direktora Doma zdravlja Kragujevac. Radićemo ultrazvučne preglede koji mogu da otkriju promenu, odnosno, tumor u ranoj fazi bolesti i to podrazumeva da će lečenje biti efikasnije, kraće i uspešnije, kao i da će rehabilitacija biti kraća i bez invaliditeta. Dva naša radiologa obaviće u subotu ultrazvučne preglede dojki za sugrađanke koje su se preko udruženja „Volja“ prijavile, po rasporedu i terminima koje je ovo udruženje napravilo.

Suzana Đorđević iz Udruženja „Volja“ kazala je da veliki broj Kragujevčanki ima svest o tome da treba da urade skrining preglede. Nama se javio veliki broj žena i nastojaćemo da u saradnji s Domom zdravlja Kragujevac i dalje organizujemo ovakve akcije. U subotu će biti pregledano 20 žena, ali ćemo se truditi da u što skorijem periodu bude pregledano još zainteresovanih sugrađanki, rekla je Đorđević.

Na ultrazvučni skrining mogu se prijaviti žene od 20 do 45 godina u čijoj porodici je neko imao karcionom dojke, kao i žene koje nikada do sada nisu bile na ultrazvučnom skriningu.

Besplatni ultrazvučni pregledi žena će se obaviti u subotu, 5. novembra, u specijalističko-konsultativnoj službi Doma zdravlja, na prvom spratu ATD-a. Za više informacija, kao i za prijavu za preglede, dostupne su fejsbuk i instragram stranice udruženja „Volja“.

izvor: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway