Na veb stranici www.ekologijakragujevac.rs biće predstavljene sve aktuelnosti na teritoriji grada Kragujevca koje se tiču zaštite životne sredine. Za izradu i ažurarinje sajta grad je izdvojio 150 hiljada dinara,  a izradilo je udruženje Prvi prvi na skali. Kragujevac je jedan od 136 gradova u Srbiji koji je potpisao Deklaraciju o sprečavanju proizvodnje i upotrebe GMO hrane, što je tema drugog, danas predstavljenog, projekta. Reč je o projektu za čiju je realizaciju grad ove godine izdvojio 140 hiljada dinara i nastavak je projekta koje ovo udruženje realizuje već treću godinu zaredom Kragujevac bez GMO, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom prezentacije dva ekološka projekta.

Od septembra na snagu stupa odluka odbornika o akciji ”Vrati dah prirodi i posadi drvo” kojom se obavezuju svi investitori da na svakih hiljadu kvadratnih metara bruto površine objekta u izgradnji posade jedno drvo a ukoliko je objekat veći, to učine na svakih 500 metara. U oktobru počinje i sprovođenje odluke koja se tiče zamene filtera na bazi aktivnog uglja za sve pekare, mesare i trgovine brze hrane kako bismo sprečili zagađenje vazduha i širenje neprijatnih mirisa, podsetio je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine. Ove godine je u okviru projekta Zajedničkim snagama protiv divljih deponija u Kragujevcu uklonjeno 14 divljih deponija. Za projekte u ekologiji Grad Kragujevac je ove godine izdvojio 2,5 miliona dinara što je za pola miliona više nego prethodne a za sledeću su planirana veća sredstva, istakao je Nikezić, član Gradskog veća.

O važnosti projekta i izrađene veb stranice govorio je Dejan Milošević, zastupnik Udruženja Prvi prvi na skali i istakao koliko je važno da sva udruženja koja se bave ekologijom i zaštitom životne sredine i njihovi projekti budu na jednom mestu. Pripremajući se za izradu sajta utvrdili smo da najveći broj eko udruženja nemaju dovoljnu vidljivost i bila je neophodna jedna adresa koja bi se time bavila. Uz podršku grada i zahvaljujući partnerima koji su uradili tehnički deo, ovaj sajt je dostupan i biće od koristi udruženjima ali i široj javnosti. U julu je u okviru projekta Kragujevac bez GMO počela promocija dokumentarca ”Argentinsko loše seme” i do kraja godine biće još niz aktivnosti od promocije knjiga, stručnih predavanja do rezimea u decembru, kaže Milošević.

Konferenciji je prisustvovala prof. dr Snežana Simić predsednica UO udruženja Ekomar koja je predstavila aktivnosti svog udruženja i pozvala sve relevantne aktere da uzmu aktivno učešće u rešavanju ekoloških problema jer je svaka aktivnost u ovoj oblasti dragocena. Od važnijih projekata, pored radionica, brojnih brošura i edukativnih predavanja, prof. dr Simić je istakla značaj aktivnog uključivanja civilnog sektora i javnosti u kreiranje javnih politika u oblasti zaštite životne sredine i izradi najvažnijeg strateškog dokumenta. Pored toga, ove godine Ekomar će realizovati i projekat Ekološka slika jezera u Šumaricama i Odgovor lokalnih zajednica na kreiranje planskih dokumenata o značaju očuvanja akumulacije Gruža.

Na konferenciji je najavljeno pokretanje postupka izrade Programa zaštite životne sredine na teritoriji grada Kragujevca za 2023 -2033. godinu u septembru, kojem će prethoditi procena stanja životne sredine na teritoriji grada kako bi se utvrdili problemi i bio urađen akcioni plan za rešavanje. Osnovni cilj je poboljšanje stanja životne sredine u Kragujevcu, kazao je Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine. U Kragujevcu je toku implementacija dva eko projekta i to Prikupljanje staklene ambalaže u saradnji sa  NALED-om, GIZ-om i udruženjem Sekopak i Reciklaža baterija i sijalica.

izvor i foto: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway