U zgradi Gradske uprave, održana je konferencija za medije, povodom slave ,,Stare crkve“ i grada Kragujevca  i održavanja Gradskih litija, 13.juna, drugog dana silaska Svetog duha na apostole. O predstojećem događaju, govorili su:Milić Marković, starešina,,Crkve Svete Trojice“, a u ime Gradske uprave, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Prisutni su bili još: Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu, ,predstavnici crkve i Marko Lazović, direktor Centra za negovanje tradicionalne kulture,Abrašević“. Kao i prethodne godine, tako i ove, njegovo preosveštenstvo služiće Svetu Liturgiju, a potom u će duhovna svečanost biti obeležena, prolaskom Litije kroz glavne ulice grada, kako bi se pridružilo i građanstvo u ovom svečanom i tradicionalnom obeležavanju.

Inače, ove godine, kako je za medije rekao, Miroslav Petrašinović ,predsednik Skupštine grada, radi se  na tome da se grad mnogo više uključi u proslavu ovog praznika ,tako da je upućen poziv brojnim javno komunalnim i privrednim preduzećima,, osnovni srednjim školama, a ove godine svoj doprinos učešćem u Litiji daće i  studenti Univerziteta u Kragujevcu. Jedinstvo  i povezanost crkve i naroda i lokalne samouprave u jedinstvenoj molitvi za napredak i razvoj grada je pokazatelj ,da se Kragujevac kao grad razvija u dobrom smeru i da u teškim vremenima, samo ovakvim zajedništvom , možemo prevazići teškoće, rekao je Petrašinović. Zato Gradska uprava  želi da ovogodišnja i naredne Litije budu bogatije, sadržajnije kako to inače dolikuje gradu Kragujevcu  i Staroj crkvi.

U ime Stare crkve, sveštenik  i starešina Stare crkve, Milić Marković  pozvao  je sve ljude dobre volje, da svojim prisustvom i učešćem u svečanoj Litiji, pokažu ljubav prema Bogu i svojim bližnjima i da se molimo zajedno za napredak i spasenje svih. Litija će ove godine krenuti iz porte Stare crkve, preko Zastavinog mosta, poći Lepeničkim bulevarom , zatim ulicama Višnjićeva,  Kralja PetraI do Trga kod Krsta i trgova, Narodnih heroja, Trga vojvode Radomira Putnika, 27marta, preko Zastavinog mosta  opet do crkvene Porte. Proslavu će obeležiti bogat kulturno- umetnički program: kao takmičenje mladih pevača iz svih krajeva Srbije, rekao je ,Marko Lazović, direktor Centra za negovanje tradicionalne kulture ,Abrašević“tako da će u Porti crkve biti održan i prvi ,,Tradicija Fest“

 

tekst i foto: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish