Uz izvođenje himne,,Bože pravde“ učenica Medicinske škole,,Sestre Ninković“,   započeta je Svečana akademijai  na kojoj su prisustvovali, istaknuti zdravstveni radnici, Doma zdravlja Kragujevac, članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu politiku, dr Gordane Damnjanović, Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac,,  dr. Ivica Magdić, prvi lekar od osnivanja do danas,Škole za trudnice, Dušan Aleksić,član Gradskog veća za obrazovanje Skupštine grada,, sekretarka Crvenog krsta Nevenka Bogdanović, Nada Milovanović,  v.d  direktorka ZZZR  Kragujevac,  predstavnici Instituta za javno zdravlje, direktor Zavoda za stomatologiju i lekari i medicinsko osoblje iz većine zdravstvenih ustanova sa teritorije grada Kragujevca.

Inače, Škola za psihofizičui pripremu trudnica, radi pri Domu zdravlja, Kragujevac. Početak rada ove škole bili su novi izazov, teški i neizvesni, ali zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, dostignut je visok nivo u radu, počev od 2002.godine od kada  jeŠkola za trudnice  započela rad, rekla je viša patronažna sestra Daničić. Počeci rada škole započeti su najpre u prostorijama Crvenog krsta Kragujevac, ali se radilo i u prostorijama privatnih teretana čiji su vlasnici nesebično davali na upotrebu,  da bi kasnije radila pri Domu zdravlja,istakao je dr.Vasilije Antić Takođe je istakao da Školu za psihofizički pripremu budućih majki je za proteklih 20 godina, obučeno i edukovano preko, 8320 trudnica,što znači gotovo 800 žena godišnje. Dr. Vasilije Antić je naveo da , je veliko interesovanje mladih parova da se ostvare kao roditelji, pa tako, Školu, posećuju često i mladi ,budući očevi, što je veoma značajno da se oba partnera   psihofizički pripreme, za  dolazak bebe na svet i  snađu u novoj etapi života.

Zahvaljujući nama, zdravstvenim radnicima buduće majke su u školi dobile odgovore na mnoga pitanja, što je doprinelo da mnoge mlade devojke požele da se ostvare kao majke, rekao je Antić.
Naveo je, da su oni kao zdravstvene institucije veoma prisutni u lokalnoj zajednici, da vode brigu o zdravlju našeg stanovništva , našta je on kao direktor Doma zdravlja veoma ponosan. Istakao je i značaj interesovanja budućih očeva da se uključe u njihov tim, I da dobrovoljno daju krv, ukoliko bi to bilo potrebno nekoj porodilji, tako da smo mi lokalna zajednica veoma odgovorna I da imamo dobre i humane ljude, rekao je dr Antić.

Prvi i jedini od lekara, dr Ivica Magdić, inače rukovodilac Škole za psihofizički pripremu trudnica radi od samog osnivanja Škole. Istakao je nekoliko projekata na kojima se zasniva rad Škole za psihofizički pripremu trudnica. I svake godine se unapređuje i podiže na viši nivo, rad Škole, da mlade trudnice dobiju potrebne savete od stručnog tima, kako ginekologa, pedijatara, stomatologa, nutricionista, psihologa i patronažnih sestara. Inače , obuka u Školi za psihofizički pripremu trudnica ,traje četiri nedelje. Trudnice počinju sa obukom u dvadeset sedmoj nedelji trudnoće i tokom tog perioda, budući roditelji, slušaju predavanja, rade vežbe disanja i uče se kako prevazići što lakše u sa radnji sa lekarima sam čin porođaja ii isti da bude lakši i bezbedniji.

Dr.Gordana Damnjanović je na svečanoj akademiji pozdravila sve prisutne, svoje kolege lekare, medicinsko osoblje, predstavnike svih zdravstvenih institucija, sekretarku Crvenog krsta Kragujevac, Nevenka Bogdanović i predstavnike škola i vrtića. Istakla je uspeh u radu zdravstvenih ustanova koje ,  prema kapitacionoj formuli ,  tri zdravstvene ustanove iz Kragujevca su   u rangu prvih sedam na teritoriji Republike Srbije, našta je veoma ponosna. Što se tiče psihofizičke pripreme trudnica, one koje su prošle Školu , su spremne za najvažniji dan usvom životu, budući da se prvi put suočavaju sa nečim novim.

Na kraju Svečane akademije, dodeljene su plakete istaknutim zdravstvenim radnicima,  lekarima i patronažnim sestrama, Crvenom krstu iz Kragujevca i predstavnicima  ostalih institucija u oblasti zdravstva,  a ispred Skupštine grada, plaketu je primila dr Gordana Damnjanović na doprinosu lokalne samouprave i podršci  u radu zdravstvenih ustanova na teritoriji Kragujevca.

tekst i foto: Dušica Jokićevic
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish