Ovo Udruženje, osnovano je 1995.godine i od tada pa do danas, bavi se različitim aktivnostima tokom čitave godine, kako bi obezbedili sredstva za poboljšanje uslova života svojih članova. Članovi ovog udruženja su osobe sa teškim invaliditetom i kretanje je moguće samo uz pomoć invalidskih kolica ,ali i pored brojnih prepreka, ne gube entuzijazam, već organizuju razne skupove, izlete, sportske aktivnosti, rade na projektima kako bi obezbedili sredstva za svoje aktivnosti.

Za 23 godine od osnivanja, UPIK Šumadija je ostvarilo brojne rezultate u svom radu kako u oblasti kulture, sporta i ostalih aktivnosti.
U 2022.godini nastavlili  su  da  aktivnostima iz 2021.godine , kao :
– kulturno-umetničke sekcije;
– nastavak projekta,,Muzika i zvuk kao lek“;
– akcija,,Čep sa plastične flaše za kretanje naše“;
– učestvovanje i osvajanje medalja na 29.sportskim Saveznim Republičkim igrama u Vrnjačkoj Banji;
– rad na socijalizaciji , druženju članova i organizovanju druženja u prostorijama udruženja i van njega;
– učestvovanje u obeležavanju Međunarodnog dana OSI, 3.decembra;
– obeležavanje Krsne slave,, Sveti Vasilije Veliki, 14.januara.

U udruženju su nam rekli da su za 2022. godinu dobili projekat za kulturu, pod nazivom „I mi imamo talenat za stvaralaštvo,produkciju i interpretaciju“,  i materijalnu podršku u iznosu  od 200, 000 dinara. Za sve navedene aktivnosti, od Skupštine grada dobili su budžet u iznosu od 500.000 dinara koji će usmeriti za tekuće potrebe udruženja.
Naročito su ponosni na podršku kako,moralnu tako i materijalnu, od strane SPIKS-a iz Beograda, koji im je donirao iznos od 125.000,00 dinara za realizaciju sportskih aktivnosti  i da kojim imaju i dalje izuzetnu saradnju. Posebno su zadovoljni, što imaju podršku grada Kragujevca i Skupštine grada, što imaju razumevanja i  finansijsku podršku u premošćavanje i rešavanju problema u prethodnom periodu sa kojim se udruženje suočavalo.

Sadašnji predsednik ovog udruženja, Branislav Narandžić, kao čovek koji je decenijama u muzičkim vodama, napisao je projekat,, Muzika i zvuk kao lek“koji je podržan od strane grada Kragujevca. Ovo je pokazatelj, da ne treba zanemariti činjenicu, da imamo pametne i talentovane sugrađane i da treba pružiti svima šansu i poštovati različitost. Da Udruženje brine o svojim članovima je  i saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje ,Filijala Kragujevac, u  njihovom angažovanju preko projekta ,,Javnih radova“. Kako bi javnost bolje upoznali o svojim aktivnostima organizovali su likovne kolonije i izložbe umetničkih radova,a veliki napor činili su i čine u prikupljanju čepova, akcijom po imenu,, Čep sa plastične flaše za kretanje naše“ i od prikupljenih sredstava od prodaje,  kupili su pomagala za članove udruženja.
Ovo je samo jedno od udruženja OSI ali ćemo promovisati aktivnosti i pisati o svim drugim udruženjima osoba da invaliditetom sa teritorije grada Kragujevca

tekst: Dušica Jokićević
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish