Projekat Zajedno za zdraviji i uredniji život Roma u Kormanu bavio se pitanjima unapređenja stanovanja i poboljšanja uslova života Roma i Romkinja u naselju Korman, zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, psihosocijalne podrška, rečeno je na završnoj konferenciji održanoj u prostorijama GO Crvenog krsta. Devetomesečni projekat realizovan je u okviru programa podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti SwissPRO koji podržavaju vlade Švajcarske i Srbije a sprovodi ga Kancelarija UN za projektne usluge UNOPS u partnerstvu sa SKGO.

Projekat je usmeren na jačanje lokalnih kapaciteta kada se radi o podstandardnim romskim naseljima i unapređenju dobrog upravljanja i socijalne inkluzije Roma i Romkinja, kaže dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Na samom završetku projektnih aktivnosti dobili smo priznanje da se radi o veoma dobroj projektnoj ideji i da će se narednom periodu promovisati kao primer dobre prakse. Grad Kragujevac u saradnji sa brojnim romskim udruženjima stvara uvek dobre ideje zahvaljujući kojima smo ušli u drugu fazu ROMAKTED programa. Aktivnosti koje ćemo sprovesti jeste izrada starteških dokumenata ali i podršku za realizaciju drugih brojnih projekata romske populacije. Ono što je najveća zasluga lokalne samouprave jeste podrška u ekonomskom osnaživanju, obrazovanju Roma i Romknja kroz prošlogodišnji projekat Zajedno za zajednicu a nadamo se da će biti podržan i u ovoj godini, istakla je dr Damnjanović, članica Gradskog veća.

Svetlana Lazović, predsednica Udruženja integrativnog Global centra kaže da je u okviru projekta, u jednom od starijih romskih naselja na obodu naselja Korman i teško pristupačnom delu sela gde su uslovi za život romskih porodica bili veoma teški, delom rešena pitanja. Kroz projekat Zajedno za zdraviji i uredniji život Roma u Kormanu posut je pristupni put do naselja u dužini od 800 metara, rukohvatima je obezbeđen most prema romskom delu naselja, podeljene su kante i kese za smeće, očišćeno naselje i rečica Jabučja, urađena dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, kaže Svetlana. U okviru edukativnih radionica Romi i Romkinje su bili upoznati sa merama prevencije i zaštite tokom pandemije bolesti Kovid – 19, važnosti imunizacije. Rađene su još i radionice na temu zdravlja i reproduktivnog zdravlja, psihosocijalne podrške i ekonomskog osnaživanja, kazala je ona.

Na završnoj konferenciji učestvovali su partneri na realizaciji projekta, institucije koje su bliske Mobilnom timu, Centar za socijalni rad, Nacionalna služba za zapošljavanje, GO Crveni krst, druge romske organizacije i lokalna samouprava.

izvor: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish