Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje, posetio je danas Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga i razgovarao sa predstavnicima udruženja o načinima za prevazilaženje problema koje imaju roditelji i deca gluvih i nagluvih osoba prilikom upisa u vrtić. Sekretar Udruženja, Suzana Maslać Matović, na čiju inicijativu je i održan ovaj sastanak, istakla je da je gluvonemim roditeljima potrebna dodatna podrška prilikom upisa dece u predškolske ustanove. Dešava se da roditelji kasno saznaju za konkurs za upis dece u vrtić i onda nemaju dovoljno vremena da prikupe dokumentaciju. Takođe se dešava da deca gluvih roditelja koja čuju često izgube i po godinu dana tog podsticajnog govora i razvoja koji ne mogu da dobiju u svojim porodicama.

Mnogo nam je važno da te roditelje podstaknemo, da ih podržimo, da deca koja ne čuju dobiju iste uslove za razvoj kao i njihovi vršnjaci. Ne znamo tačan broj dece koja ne čuju u predškolskim ustanovama, roditelji ih kriju. Želimo i njima da pomognemo, da pitamo roditelje da li im je potreban asistent i u predškolskim ustanovama i u školama. Želim i ovom prilikom da uputim poruku roditeljima da se ne stide zbog problema koje imaju njihova deca sa sluhom i da se jave udruženju – kazala je Suzana Maslać Matović.
Na sastanku je bilo reči i o preformulaciji nekih stavki koje se nalaze na prijavnom obrascu za predškolske ustanove, i koje će, na inicijativu Udruženja, biti promenjene.

U pisanim dokumentima prilikom raspisivanja konkursa za upis dece u vrtiće, postoje formulacije zbog kojih se oni ne osećaju dobro. To su formulacije koje možemo da ispravimo i korisno je da ih ispravimo. Saglasili smo se da zadužimo jednu osobu u Gradskoj upravi koja će predstavniku Udruženja davati prave i balgovremene informacije, pisanim putem, o raspisivanju konkursa za upis dece u vrtiće, prikupljanju potrebne dokumentacije, kako se ne bi desilo da oni zakasne sa prijavama ili da ne podnesu potpunu dokumentaciju, kako se ne bi desilo da zbog nekih nedostataka u komunikaciji ta deca ne pronađu svoje mesto u vrtiću. Možemo da im pomognemo da utvrdimo broj dece koja imaju problema sa sluhom u školama i vrtićima, i da zajednički uputimo predloge ka ministarstvima kako da unapredimo položaj te dece i da im pružimo jednake šanse u obrazovanju – kazao je Aleksić.

izvor i foto: Grad Kragujevac Odeljenje za informativne poslove

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway