Gradonačelnik Nikola Dašić obišao je radove na izgradnji kanalizacione mreže u ulici Milivija Bankovića Sićka u naselju Beloševac. Reč je o projektu Čista Srbija, zahvaljujući kome će u Kragujevcu biti izgrađena nova i rekonstruisana stara kanalizaciona mreža u dužini od 360 kilometara. Danas sam ovde jer sam jako zainteresovan za ovaj veliki i za Kragujevac značajan projekat, kazao je Dašić. U ulici Milivoja Bankovića Sićka početak radova ozvaničen je krajem novembra. Ekipe koje su sada na terenu, kako me je informisao šef gradilišta Živorad Stojiljković rade na mreži u dužini od 1,2 km. Vremenski uslovi ne idu na ruku ali dnevno završe i do 120 metara. Prema rečima gradonačelnika Dašića uskoro će se priključiti i ekipe JKP Vodovod i kanalizacija što će, kako se očekuje, pojačati dinamiku na dnevnom nivou. Izgradnja kanalizacione mreže u dužini od 360 km je jako veliki projekat i njegova realizacija trajaće nekoliko godina. Bitan je ne samo za domaćinstva koja žive na lokacijama bez kanalizacije, već i za zaštitu životne sredine na teritoriji čitavog grada.

Dašić je podsetio da će u okviru projekta Čitsta Srbija u Kragujevcu biti izgrađeno i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i regionalna deponija sa spalionicom u Vitlištu. Protesti, posle kojih na ulicama ostaje smeće i kojima se maltretira građanstvo, sprečavaju saobraćaj i namerno krše zakon, nisu deo ekološkog pokreta istakao je gradonačelnik Dašić odgovarajući na pitanje o protestima koji se organizuju i u Kragujevcu. To su protesti koji su opozicioni, ako nemate podršku naroda iza sebe kao što ima predsednik države ili Vlada koju zanima samo da gradi i da radi, vi pretpostavljam pribegavate onom drugom da izazivate haos.

Ono što mene interesuje, dodao je Dašić, pre svega je ovih 360 km kanalizacione mreže, novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, nova deponija u Vitlištu, sanacija postojeće deponije, zamena kotlova na ugalj kotlovima na gas kako bi očistili naš vazduh, severna obilaznica da bi težak saobraćaj izmestili iz centra grada i masa drugih stvari poput nove zgrade FILUM – a ili novog supekompjutera odnosno Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju u Državnom data centru u Kragujevcu. Interesuje me da radimo i gradimo, da menjamo Kragujevac koji je decenijama unazad infrastrukturno zapuštan, a to je nešto što zahteva vredan rad, poručio je Dašić.

izvor i foto: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway