U galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u  Kragujevcu (Srbija), 6. decembra, otvoreni su  dani Ruske kulture  izložbom „Sa hudožnikom kroz knjigu“. Izložba je deo  projekta „Festival ruskog dečjeg filma „Čarobni svet bajke“, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture Srbije i grad Kragujevac. Osnovni cilj ovog projekta je popularizacija ruske kulture i jezika, upoznavanje mladih sa audiovizuelnom i grafičkom umetnošću Rusije. Svečani deo manifestacije otvorio je direktor Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ Mirko Demić, napomenuvši koliko je važno da se srpska omladina upozna sa tako bliskom, kulturom bratskog naroda uz pomoć dečjeg animiranog, dokumentarnog i igranogi filma , koji je razumljiv deci svih uzrasta.

Natalija Zavirokina, zajedno sa koautorima projekta Sanjom Živkovič i Aleksandrom Radovanovičem, pročitala je pozdravnu reč zamenika Državne dume Ruske Federacije, prvog zamenika predsednika Odbora Državne dume za poslove Saveza Nezavisnih Država, evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima, Viktorom Vodolackim, koji je pozvao sve da „pažljivo čuvaju naše neverovatne jezike i našu kulturu!“.

Njegovim rečima se pozdravnom video porukom pridružila Olga Zvonarjova, rukovodilac RROD „Sinergija talenata“, izrazivši uverenje da će se „zahvaljujući ovakvom kulturnom maratonu formirati nepokolebljivi temelj prijateljstva, jedinstva i sloge među našim narodima. .“ Otvaranju izložbe prisustvovali su počasni gosti: predsednik Skupštine grada Kragujevca – Miroslav Petrašinović, član Gradskog veća za kulturu Kragujevca Miljan Bjeletić, kao i Sonja Šuković – direktorka Narodne biblioteke „Stevan Sremac” (Niš), Verica Rakita – zamenica predsednika Udruženja umetnika „KUL.T” i umetnica Mira Miković, kao i brojni ruski sunarodnici i srpski gosti – ljubitelji ruske kulture.

Projekat se nastavlja, a u periodu od 6. do 11. decembra biće održani brojni događaji na ruskom i srpskom jeziku: izložba ilustracija ruskih umetnika, projekcija dečjih i dokumentarnih filmova, majstorski kursevi ilustracije i slikanja medenih kolača.

Zatvaranje Dana ruske kulture u Kragujevcu biće Međunarodna onlajn konferencija „Svet animacije i ilustracije“, koja će se 12. decembra održati između državnih biblioteka Srbije, Belorusije i Rusije.

Organizatori:

Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije „SVET“ (Kragujevac)

Ruski kutak Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ (Kragujevac)

„Ruski dom“ (Beograd)

Zajednica ruskih sunarodnika u Srbiji (Opovo)

Informativna podrška Humanitarni radio

Finansijska  podrška:  Ministarstva kulture Srbije i grada Kragujevca

Foto: Maja Simič, tekst:

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway