Predstavnici grada Kragujevca, Regionalne privredne komore, Univerziteta i privrednici okupili su se danas u rektoratu na forumu koji su zajedno organizovali, kako bi radi zapošljavanja mladih sagledali potrebe privrede i mogućnosti akademskog usavršavanja. Učesnicima foruma, dekanima faukulteta Univerziteta u Kragujevcu, predstavnicima uspešnih kompanija, srednjoškolcima i studentima, u ime grada Kragujevca obratila se Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Za sve je potreban jedan dobar i uigran tim, a zajedno sa državom, Univerzitetom i privredom mi to i jesmo, kazala je Sanja Tucaković. U prethodnom peroidu Vlada Republike Srbije preduzela je niz aktivnosti u cilju podizanja konkurentske prednosti i stvorila povoljan makroekonomski i pravni ambijent, izuzetno važan za investitore. Grad Kragujevac je stvorio nove industrijske i radne zone i komunalno ih je opremio. Radio je na podsticajnim merama za mlade preduzetnike koji imaju inovativna rešenja, ubrazo administarivne procedure koje je godinama unazad stvarao spori administarivni sistem, a od 2014. godine, podsetila je Tucaković, Kragujevac je u sistemu dualnog obrazovanja koji su pre dve godine podržali Simens, Nikom, Unior Komponents i druge kompanije. Samo na na ovaj način, kao jedan tim možemo doći do rezulatata, zapošljavanja naših mladih i smanjivanja nezaposlenosti, poručila je u svom obraćanju članica veća za lokalnu samoupravu.

Univerzitet u Kragujevcu ima 12 fakulteta, šest u drugim gradovima i šest na matičnoj lokaciji, pokriva teritoriju pokriva preko 2,5 miliona ljudi, a na Univerzetu gravitira oko 20000 studenata.

Suštinu Univerziteta tražimo u zapošljavanju, jer on treba, kazao je rektor prof. dr Nenad Filipović, da školuje kadrove koji će raditi u oblasti privrede u javnom i privatnom sektoru. Cilj današnjeg skupa je da se približe inteseri tri institucije u zapošljavanju mladih ljudi, da vidimo gde se nalazimo, koliko smo udaljeni i šta treba da učinimo da se približimo. On je kazao da na nekoliko master programa, Univerzitet u Kragujevcu ima direktnu saradnju sa privredom i predavače iz privrede, čemu je doprinela inicijativa „Digitalna Srbija“. Novi smerovi, master veštačke inteligencije, za razvoj kompjuterskih igara i informacione tehnologije, pojasnio je, obuhvataju više fakulteta i više subjekata iz privrede a studenti dva meseca imaju plaćenu stručnu praksu u firmama.

Forum je korak dalje ka formiranju jake održive regionalne platforme, zasnovanoj na tri jake i nadležne institucije koje će činiti dalju podršku jačanju naše privrede, kazao je Predrag Lučić, direktor Privredne komore Srbije Regionalne privredne komore Kragujevac. Ovo je i prilika, dodao  je, da se obratimo stranim i domaćim investitorima sa jasnom porukom da u Kragujevcu postoje programi od posebnog značaja za njih i da postoji mogućnost i spremnost da se lansiraju novi programi u skladu sa postojećim ili novim potrebama investitora.

Posle uvodnog obraćanja, usledile su panel diskusije na kojima su potrebe privrede predstavili Mind grupa, Janfeng, Unior komponents i Nikom auto, mogućnosti Univerziteta – dekani fakulteta a o zapošljavanju na završnom panelu diskutovali su rektor Univerziteta, direktor Regionalne privredne komore, Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom i predstavnik BIPS (Business Innovation Programs).

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway