Potpisivanjem Protokola o saradnji Grad Kragujevac je pristupio Fazi 2 zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope koji se realizuje na području zapadnog Balkana i Turske, ROMACTED “ Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou”. Reč je o nastavku programa koji podrazumeva podršku lokalnim samoupravama u dobrom upravljanju i osnaživanju lokalne romske zajednice. Dokument o pristupanju u ime grada na svečanoj ceremoniji organizovanoj u Klubu poslanika u Beogradu, potpisala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Potpisivanjem programa ROMACTED faza 2 Kragujevac dobija nova krila za aktivnosti koje su i do sada bile usmerene na socijalnu inkluziju Roma i Romkinja. Kroz ROMACTED 2 želimo da nastavimo da osnažujemo civilni sektor i da prioritetne oblasti na koje ukažu Romi i Romkinje zajednički realizujemo, rekla je dr Gordana damnjanović, članica Gradskog veća.

Program ROMACTED 2 koji finansiraju Savet Evrope i Evropska unija, a  podršku pruža Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije ima za cilj da lokalne samouprave u Srbiji zajedno sa timovima iz lokalnih romskih zajednica razgovaraju o ključnim  problemima, a zatim izrade i sprovedu zajednički akcioni plan za njihovo rešavanje.

Stručnu podršku za sprovođenje akcionog plana pružaju eksperti Saveta Evrope i nadležnog Ministarstva, a sve finansira EU. Predstavnici romske zajednice su zapravo romski aktivisti, predstavnici romskih udruženja, omladinskih organizacija ili udruženja koja se bave problemima Roma i Romkinja.

Na svečanosti su se između ostalih obratili Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, ministarka za ljudska i manjinska prava i društvni dijalog Gordana Čomić, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin, Marija Vasić, programska menadžerka ROMACTED i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić.

Pored Kragujevca, memorandum o saradnji potpisali su gradovi i opštine Aleksinac, Apatin, Bač, Kostolac, Kruševac, Lebane, Niš, Pirot, Prokuplje, Subotica, Vrnjačka Banja, Zaječar i Zvezdara. Predviđeni period za realizaciju prograam je do kraja 2024. godine.

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway