U okviru ,,Evropske nedelje lokalne demokratije“ u zgradi  Gradske uprave, održan jeтематски скуп „Како да сачувамо наш град од загађења“ sa ciljem  подизања свести о важности очувања животне средине и укључивања грађана у процес доношења одлука у области заштите животне средине.
Скупу su prisustvovali Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Dušan Aleksić član Gradskog veća za obrazovanje,  predstavnici Kancelarije za mlade grada Kragujevca i predstavnici Odeljenja za zaštitu životne  sredine. Za medije, Stefan Nikezić,član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, rekao je da Evropska nedelja lokalne demokratije se održava u 47 zemalja i šire i da ova godina je pod sloganom ,,Lokalne zajednice preduzimaju mere, kako da smanjimo zagađenje u našem gradu i kako da unapredimo zaštitu životne sredine“?

,,Danas smo se okupili kako bismo predstavili koji su to kapitalni projekti, koji će se u narednom periodu odvijati u našem gradu i kako zajedničkom interakcijom između prosvete i grada i nevladinog sektora da pokušamo i pokažemo  koliko je bitno čuvati životnu sredinu.“ ,,Pre dve nedelje je između Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstvu prosvete,nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije  potpisan  sporazum o saradnji, kojim je planirano ,da  se u 2022.godini u jedinicama lokalne samouprave, uvedu edukativne tribine ,koje bi našoj mlađoj populaciji i mlađim generacijama podigla svest, koliko je bitno čuvati prirodu.“

,,Baš zbog toga, akcenat današnjeg skupa je da vidimo šta kao grad možemo , naravno uz podršku nevladinog sektora da uradimo kako bi unapredili životnu sredinu „rekao je Stefan Nikezić.
Dragan Marinković, načelnik Odeljenja zaštite životne sredine, na pitanje novinara ,šta je to što najviše utiče na zagađenje životne sredine i vazduha u gradu, rekao je da , ono što najviše
doprinosi zagađenju vazduha u gradu jesu domaćinstva koja se greju na čvrsto gorivo:drva i ugalj. Prema nekim statističkim podacima preko 300000( trista hiljada) koristi ugalj i drva kao energente. Ono što je dobro , jeste početak rekonstrukcije Gradske toplane i prelazak na gas, što će se u narednom periodu videti po kvalitetu vazduha u gradu.

,,Ali, istakao je, da zbog ekonomske situacije ,neće moći svi građani da pređu na gas, zato ćemo morati da iznađemo neke podsticaje kako bismo ih motivisali na nove izvore energije i time bi se smanjio broj domaćinstava koja bi koristila drva i ugalj,  ali sem domaćinstavae tu su i dotrajala putnička vozila koja emituju štetne gasove . Ovaj problem će se prevazići  i tzv.Severnom obilaznicom čime će se znatno rasteretiti frekvencija saobraćaja kroz centar grada,što će takođe značajno doprineti  smanjenju emisije štetnih gasova rekao je,  mrDragan Marinković, načelnik Odeljenja za zaštitu  životne sredine  grada Kragujevca.

tekst i foto: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish