U Kragujevcu je protekle nedelje, u organizaciji Odbora za ljudska prava iz Valjeva održan okrugli sto-stručna debata „Alternativne sankcije – mera između kazne i šanse“. Na ovom multisektorskom skupu učestvovali su predstavnici pravosuđa (sudije Prekršajnog i Osnovnog suda u Kragujevcu, zamenici Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu), predstavnice Gradskog Veća grada Kragujevca i Gradske Uprave Kragujevca, Centra za socijalni rad, JKP Šumadija i aktivisti NVO Posle kiše iz Kragujevca.

Nakon predstavljanja višegodišnjih aktivnosti OdborVA na polju primene alternativnih kazni i mera,  novo istraživanje i Izveštaj https://odbor.rs/izvrsenje-vanzavodskih-sankcija-i-mera-izvestaj-o-istrazivanju/  o primeni ovih kazni i mera iz ugla osuđenih lica i njihovih branilaca koje je sprovedeno na teritoriji četiri okruga zapadne i centralne Srbije, predstavila je saradnica OdborVA i autorka Izveštaja, Aleksandra Spasojević. U nastavku okruglog stola Prof.dr Snežana Soković sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu iznela je svoje viđenje o značaju primene alternativnih sankcija i mera kao i izazovima koji stoje pred celokupnim sistemom AIKS.

U diskusiji koja je usledila razmenjene su informacije i iskustva prisutnih učesnika u sistemu AIKS, kao i predlozi za moguća poboljšanja u izvršenju alternativnih sankcija i mera sa akcentom na značaj multisektorske saradnje kao nezaobilaznom faktoru u boljoj i kvalitetnijoj primeni alternativnih sankcija i mera.

Zaključak je da postoji multisektorska saradnja kod koje postoje elementi za usavršavanje i unapređenje. Međutim, evidentno je da postoje problem u zakonskim odredbama, neusklađenost, ne prepoznavanje problema koji se u praksi javljaju gde je zakon ostao nedorečen, naročito kada je u pitanju Zakon o izvršenju vanzavodskih sankcija, koji ni posle izmena i dopuna nije doneo poboljšanja koja bi omogućila bolji i efikasniji rad i organizaciju Poverenika za izvršenje vanzavodskih sankcija i mera – Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Značajnu podršku OdborVA u aktivnostima promocije i afirmacije AIKS nesebično su dali predstavnici i lokalni saradnici iz NVO Posle kiše iz  Kragujevca. Okrugli sto je realizovan u okviru projekta „Alternativne sankcije – mera između kazne i šanse“ koji OdborVA sprovodi kroz program „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske.

izvor i foto: NVO Posle kiše

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish