O značaju  očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih u organizaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju,  grada Kragujevca i Kancelarije za mlade, danas je u skupštinskoj sali  održana tribina na temu  reproduktivnog zdravlja mladih. Tribini su prisustvovall:Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom  grada Kragujevca,  Aleksandra Čamagić pomoćnica Ministra za brigu o porodici i demografiju, dr,Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu grada Kragujevca, Andreja Bošković  ispred Doma zdravlja, ,,Savetovalište za mlade“ и Маја Veselinović Omladin JAZAS – а. Tribini su prisustvovali  predstavnici osnovnih i srednjih škola, Udruženja mladih, sportisti i predstavnici studenata.

Prisutnima je Dr.Girfana Damnjanivić,  članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu   kao poruku uputila, da je reproduktivno zdravlje od velikog značaja , da mladi moraju i treba da budu svesni i odgovorni kada donose odluke, da kada stupaju  u seksualne odnose treba da imaju na umu da se zaštite od polno prenosivih bolesti, kako bi bili zdravi roditelji u budućnosti.
Ono što je bitno,istakla je da kada je reč o reproduktivnom zdravlju, treba da imaju tačne i blagovremene informacije,a to su pre svega savetovališta koja rade pri zdravstvenim ustanovama i koja poseduju  kadar koji je obučen za rad sa mladima ljudima, vršnjačkim edukatorima, rekla je Gordana  Damnjanović.

Činjenica da je formirano posebno Ministarstvo za  brigu o porodici i demografiju dovoljno govori o težnji Vlade Srbije da se porodici vrati mesto koje joj pripada a to je centralno mesto u društvu.
Svesni smo činjenive da današnja tema je nažalost još uvek tabu tema. I pored toga što su dаnаs deci lako dostupi razni sadržaji i razne informacije putem interneta i dalje imaju strah da pitaju ono što ih interesuje, nemaju saznanje kome i gde da se obratе, pa se neretko oslanjaju na tuđa iskustva,informacije sa interneta, raznih aplikacija i slično… Zato su ove tribine mesto gde treba da ih ohrabrimo, oslobodimo straha da se obrate na prava mesta,rekla je Aleksandra Čamagić, pomoćnica Ministra  za brigu o porodici i demografiju R.Srbije.

tekst i foto: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway