Imajući u vidu konstantan porast broja pregleda i novoobolelih na dnevnom nivou, odlukom Štaba za vanredne situacije, od ponedeljka 13. septembra u funkciju se ponovo stavlja kovid respiratorna ambulanta u okviru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava, rečeno je na konferenciji za medije održanoj nakon sednice Štaba. Takva odluka doneta je ne samo zbog preopterećenosti kovid ambulante u zgradi ATD – a, gde je broj pregleda preko 700 na dnevnom nivou, nego i zbog pristupačnosti odnosno skraćenja dužine čekanja na pregled.
Druga mera koja stupa na snagu, takođe od ponedeljka, je rigorozna kontrola primene protivepidemijskih mera.
Od ponedeljka 13. septembra, odlukom Tima za praćenje i kooridinisanje primene preventivnih mera, svih devet srednjih škola prelazi na onlajn nastavu, dok će se u sedmom i osmom razredu svih osnovnih škola primenjivati kombinovani model.

U okviru četvrtog talasa, od 1. avgusta imamo konstantan porast obolelih na dnevnom nivou što ukazuje na ozbiljnost i težinu epidemije, kazao je Predrag Delić iz Insituta za javno zdravlje. Nismo dostigli pik, ali se nalazimo u uzlaznom delu pandemijske krive. U ovom trenutku imamo 204 učenika pozitivnih na korona virus, od čega 194 u srednjim školama. Koronu nismo pobedili, poručila je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu zadužena za primenu protivepidemijskih mera. Od pregledanih svaki treći je pozitivan među odraslom populacijom, kao i svako drugo dete. U Univerzitetskom kliničkom centru hospitalizovano je 140 pacijenta od kojih je 10 na respiratoru. Jedini izlaz je vakcinacija koja mora da bude brža i sveobuhvatnija. Prvu dozu primilo je 78 000 sugrađana, potpuno je imunizovano 75 000, a treću dozu primilo je 10 000 Kragujevčana, što nije dovoljno za postizanje kompletnog imuniteta.
Odluka o vanrednoj situaciji donosi se na osnovu broja zaraženih, težine kliničke slike i popunjenosti kapaciteta u Univerzitetskom kliničkom centru. U ovom trenutku nalazimo se u umernoj zoni tako da za početak krećemo sa rigoroznom kontrolom primene protivepidemijskih mera, koje nijednog trenutka nisu ukidane od strane Republičkog kriznog štaba. Pored nošenja maske u zatvorenom prostoru, poštovanja distance od dva metra i pojačane higijene, podsetila je Damnjanović, to je distanca u ugostiteljskim objektima od 4 metra između stolova, dezobarijera i obaveštenje o obavezi nošenja maske i broja ljudi koji u odnosu na kvadraturu može da boravi u tom prostoru.

U kontroli primene protivepidemijskih mera učestvuju svi raspoloživi kapaciteti – 18 komunalnih milicionara, 8 komunalnih isnpektora, 5 inspektora za saobraćaj i puteve, 3 turistička i jedan inspektor za saobraćaj, zato što se kontrolišu ugostiteljski objekti, sale za izdavanje, skupovi na otvorenom i zatvorenom, pijace, javni gradski i taksi prevoz, veliki tržni centri i trgovinski lanci, prodavnice i uslužne delatnosti. Radno vreme organizovano je u tri smene od 7,00 ujutru do 4,00 sata narednog dana.
Inače, od 2. septembra prošle godine do danas, rekla je Miroslava Petrović iz Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju, obavljeno je 35 000 inspekcijskih nadzora i izrečeno 190 mera prema prekršiocima.

izvor i foto: Grad Kragujevac Odeljenje za informativne poslove

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway