U cilju realizacije druge faze podsticaja Romske populacije za imunizaciju koje sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, danas je Stevan Gligorin, sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave   sa  dr .Gordanom Damnjanović ,članicom Gradskog veća za zdravstenu i socijalnu zaštitu obišao naselje Licika,gde je organizovana vakcinacija i podela higijenskih paketa.

Žiteljima ovog naselja je rekao,da mu je čast što je danas među njima kao i to, što je dat doprinos očuvanju i sticanju imuniteta u 29 opština i gradova širom Srbije, ,praktično, 179 Romskih zajednica u kojima živi oko 70.000 ljudi

Istakao je, da već od februara meseca ove godine, Ministarstvo je prepoznalo značaj ove teme i značaj imunizacije kao i činjenice da je nekome potrebna dodatna podrška, da steknu imunitet i očuvaju zdravlje nakon perioda imunizacije.

U tom smislu, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, će u narednom periodu ne samo danas u naselju Licika,podeliti preko 12000,00(dvanaest hiljada) porodičnih higijenskih paketa u 179 Romskih naselja, širom Srbije.

Danas je u naselju Licika planirana podela 150 paketa, a sam grad Kragujevac je dobio 1250( hiljadudvestapedeset) higijenskih paketa,rekla je za medije dr.Gordana Damnjanović.
Ukupno 13(trinaest) podgradskih naselja, u okviru Donacije koju sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zajedno sa svojim partnerima GIZOM,grad Kragujevac je dobio 1.250 paketa za 13 romskih naselja.

Navela je, da su ovi paketi i ove mere Ministarstva, doprinos Republike, kako bi se svi Romi i Romkinje podstakli da se imunizuju.

Ono što je Štab za vanredne situacije grada Kragujevca učinio, to je, da se počev ,još od januara meseca prošle godine krenulo sa akcijom imunizacije i da smo kao grad dostigli određeni procenat ukupno imunizovanih,da je jednom dozom vakcinisano preko 72.000,00 ljudi a sa obe  doze preko 66.000,00 stanovnika, rekla je  dr.Gordana Damjanović.

Navela je činjenicu,da su mnogi Romi i Romkinje,zahvaljujući brošurama koje je grad odštampao u 60.000,00 primeraka i dostavi istih od strane mobilnog tima Doma zdravlja Kragujevac, vrlo rano bili informisani o opasnostima koje COVID sa sobom nosi.

Istakla je da naselje Licika stoprocentno imunizovano kao i to da se akcija nastavlja i  da pored imunizacije, svih 1250 higijenskih paketa biti podeljeni kao mali znak pažnje a sve u cilju unapređenja stepena higijenskih uslova života.

Grad Kragujevac  je sa svoje strane učinio sve što se tiče dezinfekcionih sredstava i mobilnih ekipa Domova zdravlja ,koji su neprestano na terenu kao i  značajan doprinos volontera Gradske organizacije Crvenog krsta, koji su nam  od samog početka patrneri u ovom programu,rekla je za kraj, dr.Gordana Damnjanović.

tekst i foto : Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish