Predstavnici grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada , Miljan Bjeletić,član Gradskog veća za kulturu i Mirko Demić,direktor Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić“ organizovali su prijem za Dejana Savića, savetnika predsednika Republike Sbije, za kulturu
Na osnovu iznetih predloga i idejnih rešenja kao i infrastrukturnih problema u gradu, Dejan Savić je predstavnicima grada dao obećanje da će današnji razgovor prezentovati predsedniku, ali je ujedno ukazao da grad već krene na izradi konkretnih projekata koji bi opravdali današnju posetu .
Savić je za medije istakao dva razloga svoje posete:
kao prvo, da  se ukaže jasno da kultura nije samo Beograd i da ona ne ,,živi“ samo u Beogradu već i u drugim gradovima i to je tzv.decentralizacija kulture;
kao drugi razlog je naveo, da želi da obilaskom gradova u Srbiji sagleda situaciju u njima, da čuje koje su to manifestacije i koji su to infrastrukturni problemi u kulturi i umetnosti, da bi predsednik R.Sbije dao impuls i podsticaj.
Rekao je da bi grad Kragujevac pored Novog Sada , Beograda, Niša i Subotice,, mogao da konkuriše za,, PRESTONICU KULTURE SRBIJE“,i da kao grad  ima potencijala jer ima dugu istoriju i ustanove stare preko 150 i više godina,ali je potrebno da se projekti i ideje podvuku pod jedan opšti plan u okviru konkursa ,a svemu tome predsednik da podsticaj da bi se krenulo u realizaciju.
Takođe je istakao i pohvalio predstavnike grada što su prepoznali potrebe grada, kao što je rekonstrukcija najstarijeg pozorišta,,Joakim Vujić,, dvorane Šumadija i dr. spomenika kulture.
Za kraj, rekao je, da jedan grad nije samo prost zbir stanovnika.
Naprotiv,grad ima obavezu prema svom stanovništvu, da zadovolji njegove potrebe sa mnogo sadržaja i ponudi mnogo kulturnih događaja i manifestacija,a na njemu je  kao savetniku za kulturu ,da ono što je  video i čuo, učiniti sve što će po  proceni predsednika biti prioritet.
tekst : Dusica Jokićević
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway