Povodom obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba koja se od 1991. godine obeležava treće nedelje maja, danas je u Svečanom salonu Skupštine grada održana konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati pojedinačnih i zajedničkih programa prevencije i edukacije stanovništva. Ove godine pod sloganom Osmehni se zdravo programske aktivnosti trajaće do 24. maja, a centralna manifestacija u organizaciji Instituta za javno zdravlje u saradnji sa Zavodom za stomatologiju i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca održaće se u vrtiću Poletarac, najavio je Miloš Radosavljević, koordinator za preventivne aktivnosti Instituta za javno zdravlje.

Saradnja lokalne samouprave sa Institutom za javno zdravlje i Zavodom za stomatologiju, jedinstvenom  ustanovom tog tipa u našoj zemlji, koja je u periodu kovid pandemije bila izuzetno aktivna i nijednog trenutka nije prekinula ni preventivni ni zdravstveni rad, je veoma intenzivna i ima svoj kontinuitet. Kao lokalna samouprava zainteresovani smo i pratimo trendove u zemlji i svetu, svesni cene očuvanja i unapređenja oralnog zdravlja kao početka opšteg dobrog stanja svakog čoveka. To nam je izuzetno važno i zato podržavamo preventivne programe koji se tiču oralnog zdravlja, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu i najavila zajedničku javno-zdravstvenu aktivnost “Selu u pohode“ koju će grad realizovati sa Zavodom, Institutom, GO Crvenog krsta, Domom zdravlja i drugim partnerima. Pored zdravstveno vaspitnih predavanja i pružanja pomoći najugroženijim porodicama, u okviru aktivnosti sa stanovnicima iz udaljenih ruralnih područja razgovaraće lekari različitih specijalnosti među kojima će biti i stomatolozi.

Zavod za stomatologiju je sve vreme pandemije kao i pre a i ubuduće imamo nameru da sprovodimo preventivne akcije i mere u smislu preventivnih pregleda od najstarijih do najmlađih sugrađana. Nacionalni dan je samo jedan dan kada se naglašava značaj očuvanja oralnog zdravlja koje se, inače, u Zavodu za stomatologiju naročito na Odeljenju za dečiju preventivnu stomatologiju sprovodi apsolutno i u kontinuitetu u svim našim ordinacijama ali i na terenu u školama, vrtićima, čak i u ruralnim sredinama i seoskim područjima, naglasio je direktor Zavoda za stomatologiju, dr Zoran Kecojević.

Jelena Klačar, načelnica Odeljenja za dečiju preventivnu stomatologiju istakla je značaj oralnog zdravlja za svakodnevni život svakog pojedinca bez obzira na starost, za ishranu, za govor, za lep osmeh jer kako na fizičko i mentalno, utiče i na socijalno zdravlje. Opšte preporuke za oralno zdravlje su oralna higijena, izbalansirana ishrana, redovni pregledi i izostajanje loših navika pušenje, alkohol ili opijati, istakla je dr Klačar.

Tokom trajanja epidemije Institut za javno zdravlje u saradnji sa lokalnom samoupravom sprovodio je dva programa, Promocija oralnog zdravlja dece predškolskog uzrasta iz ruralnih sredina i Očuvanje oralnog zdravlja dece predškolskog uzrasta na teritoriji grada Kragujevca. Govoreći o ostvarenim ciljevima i postignutim rezultatima programa na konferenciji, doc. dr Ivana Simić Vukomanović, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje je istakla da čak 60 odsto dečaka i 70 odsto devojčica predškolskog uzrasta imaju bar jedan karijezni zub, odnosno svaki drugi dečak ili devojčica imaju do tri karijezna zuba. Prema takvim podacima uklapamo se u svetsku statistiku ali svakako je potrebno raditi na očuvanju i unapređenju oralnog zdravlja kod dece. Zdravstveno vaspitni rad u okviru drugog programa obuhvatao je preko 350 mališana predškolskog uzrasta i 800 učenika osnovnih škola, a rezultate ćemo saopštiti nakon završetka sprovođenja programa, rekla je načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje.

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway