1. maja 2021. godine u Kragujevcu su proglašeni pobednici drugog  međunarodnog online likovnog konkursa  „Podelite svoj osmeh …“ u organizaciji Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije „MIR“ – predsednica Natalija Zavirohina, uz podršku Udruženja građana „Ekspres &Humanitarnog  radija, Kragujevac.

Takmičenje je bilo povodom obeležavanja 9. maja Dan pobede u Drugom svetskom ratu  pod motom: „Deca ne žele rat, oni samo žele da se smeju, uče, druže i plešu!“

Zajednička politika Ruske Federacije i Srbije u oblasti obrazovanja, kao prioritet ističe  promociju I poštovanje  univerzalnih ljudskih vrednosti,  život,  zdravlje, slobodni lični razvoj, obrazovanje za građansko društvo,  poštovanje ljudskih prava i sloboda, ljubav prema okolnoj prirodi, otadžbini, porodici.

Deca su bila pozvana da svojim  crtežima oslikaju  svet bez rata pun dobrote  kako bi sačuvao miran život na zemlji zaljubljen u svet oko sebe.

Međunarodni žiri koji čine umetnici i umetnički radnici Leonid Baranov (Rusija), Aleksandar Losinski (Nemačka), Ekaterina Stjažkina (Rusija), Aleksandar Jurkovski (Ukrajina), Sofija Ečina (Srbija), kao i vođa i idejni inspirator takmičenja – Jelena Litvinova, izabrao je najbolje  dečje radove u različitim kategorijama I likovnim tehnikama.

Učesnici likovnog konkursa bili su iz  Srbija, Rusije, Mongolije, Belorusije i Jordana. Deca su na svojim crtežima slali poruke mira, ljubavi prema otadžbini, majci, prirodi.

Pobednici takmičenja:

Kategorija od 7 do 10 godina:

Mehmedova Aleksandra (9 godina), „Zalazak sunca je novi početak“ (Bugarska, Ruski centar „Stara Zagora“)

Kategorija od 11 do 16 godina:

Mihajlovič Anastasija (13 godina), „Cveta i peva maj …“ (Srbija, Niš). Glavna nagrada: onlajn lekcija Moskovske škole dizajna „FUTURA“.

Sva deca koja su učestvovala u takmičenju vrlo savesno su se odnosila prema zadatku. Svako od njih pokazao je svoju umetničku veštinu, svaki crtež je jedinstven na svoj način, a sadržaj dela podstiče odrasle da sačuvaju ovaj dečji svet onakav kakav su ga predstavili na svojim crtežima – živopisan, pun nade i bez rata!

izvor i foto: Общество соотечественников и друзей „МИР“ Крагуевац

Međunarodni žiri

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish