Prvog i drugog aprila 2021. godine plavom bojom biće osvetljena Gradska uprava u Kragujevcu, Pozorište za decu, Knjaževsko srpski teatar, Dom omladine, Krst na ulazu u grad, Muzej u Spomen parku i Spomenik streljanim đacima u Šumaricama. Cilj je da ustanove kulture daju svoj doprinos u obeležavanju Svetskog dana, time što će upaliti plava svetla u znak podrške osobama sa autizmom u našem gradu.

Aktivnosti na otvorenom, koje su bile planirane za petak 2. april i za vikend 3. i 4. april 2021. otkazane su zbog padavina koje su najavljene i pogoršanja vremenskih uslova.

Prema oceni Evropskog Parlamenta i Ujedninjenih nacija, osobe sa autizmom su jedna od najčešće socijalno marginalizovanih grupa.  Stoga je skupština UN na sednici održanoj 18.12.2007.godine prihvatila rezoluciju 62/139 na predlog o obeležavanju 2.aprila kao Svetskog dana svesti o autizmu.

U okviru kampanje “Mogu da UČIM,mogu da RADIM” sa željom da se podigne svest o (ne)pristupačnosti obrazovanja i zapošljavanja osoba sa autizmom, što je i posebno otežano u uslovima pandemije koja nas je zadesila. Ova kampanja praćena je grafičkim crtežom ruku koje drže razne alate za rad, a koje treba da demonstriraju raznovrsnost mogućnosti i načina na koje ljudi sa autizmom mogu da se radno uključe u društvo. Grafike evropske kampanje kreirala je organizacija „Autizam Evrope“.

Uz ljubav i podršku porodice moguće je pozitivno uticati na razvoj komunikacije, usvajanju dnevnih životnih veština i uspešnije uklapanje dece u socijalno okruženje. Ipak pored podrške porodice, bitna je podrška šire društvene zajednice i van porodičnog kruga, kako bi se pozitivno uticalo na decu i odrasle osobe sa autizmom.

Obeležavanje ovog datuma  podržao je grad Kragujevac i Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Foto: Bojan Radošević

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway