Holokaust kao simbol stradanja jevrejskog naroda ukazuje na jednu od najvećih rana čovečanstva i najstrašniju posledicu Drugog svetskog rata koja je po broju stradalih veća od bilo kog genocida poznatog istoriji, a kao takva važna je opomena čitavom čovečanstvu da se nigde i nikada ne ponovi. Polaganjem cveća i paljenjem sveća kraj Spomenika streljanim Jevrejima i Srbima u Bagremaru, u organizaciji Udruženja srpsko – izraelskog prijateljstva „Ahava“ pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Cveće su položili gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović sa saradnicima, zamenica ambasadora Izraela Maayan Ben Tura, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, predstavnici Udruženja.

Ovde nas je okupio Dan sećanja na najveće žrtve u istoriji čovečanstva. Žrtve Holokausta ne možemo vratiti, ali ih možemo sačuvati od zaborava, poručio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Naša je obaveza da sačuvamo čovečanstvo od sličnih ideologija. Na to nas obavezuju milionske žrtve. Naša dva hrabra naroda pretrpela su velika stradanja u Drugom svetskom ratu i imaju istoriju zajedničkog sećanja na tragične događaje, a ovo spomen-obeležje za nas Kragujevčane predstavlja simbol povezanosti dva prijateljska naroda ujedinjena u borbi i patnji, rekao je gradonačelnik Dašić.

Želim da se zahvalim građanima Kragujevca za sve što čine da se strašni zločini ne zaborave. Ne želimo da nas prošlost opterećuje i da živimo tu tragediju ali želimo da bude opomena da se više nikada ne dogodi. Zadivljujuće je da narod Srbije i Kragujevca i posle toliko godina na ovakav način kroz edukacije i različite manifestacije podučava mlade i čuva uspomene a istovremeno opominje da se najstrašniji deo istorije ne ponovi. Slično osećanje deli i moj narod i zato mi je čast da budem ovde kao predstavnik države Izrael, ali i u ime svih budućih generacija, rekla je zamenica ambasadora Izraela Maayan Ben Tura.

U ime organizatora, predsednica Udruženja “Ahava“, Sanja Živković podsetila da je zadatak svih nas da učimo buduće generacije i tako sačuvamo od zaborava ne samo šest miliona žrtava Holokausta već i sve druge nedužno stradale.

Danas činimo to okupljeni na mestu koje pokazuje da na mržnju ne odgovaramo mržnjom već nadmetanjem u čovečnosti . Pre tri decenije podignut je spomenik Srbima i Jevrejima koji je u to vreme bio prvi spomenik u Srbiji posvećen stradanju Jevreja kao simbol večne opomene. Ovaj trg danas nosi ime Srpsko – jevrejskog prijateljstva kao potvrda mišljenja da civilizaciju čini volja za životom u zajednici sa drugima. Negujući kulturu sećanja sprečavamo drugu smrt onih kojima su ugašena detinjstva, mladosti, porodične uspomene, ljubavi . Zato ne zaboravljamo, kazala je predsednika Udruženja Ahava, Sanja Živković.

Ove godine Međunarodni  dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je drugačije uz poštovanje epidemioloških mera. U kulturno – umetničkom delu glumci Pozorišta za mlade CZNTK ’’Abrašević’’ u režiji Ilije Stepanovića izveli su deo igrokaza ’’Da se ne zaboravi’’.

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs/

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway