Akcija ozelenjavanja grada Kragujevca kojom su obuhvaćene i gradske škole i vrtići, nastavljena je danas sadnjom drveća u blizini Šumaričkog jezera, na potezu u blizini autobuskog stajališta ( kod skretanja za Oranicu), i u dvorištima osnovnih škola „Sveti Sava“ i „21. oktobar“. Reč je o sadnicama za čiju kupovinu su sredstva obezbeđena donacijama građana. Sadnji drveća prisustvovali su Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine i Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje. Zasađeno je ukupno 15 sadnica javora, 10 na potezu Desankin venac u blizini jezera i po 5 u školskim dvorištima i one su poklon gradu i Kragujevčanima.

Danas nastavljamo akciju ozelenjavanja našeg grada. U blizini Šumaričkog jezera, zanovićemo jedan mali park, nakon toga ćemo posetiti dve osnovne škole u čijim ćemo dvorištima zasaditi drveće. Na ovaj način želimo da podstaknemo mlade da brinu o prirodi i želimo da naša deca udišu čist vazduh.Akcija ozelenjavanja će se nastaviti i naredne godine, a namera je da svako naselje ima svoju malu zelenu oazu – rekao je Nikezić.

Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje istakao je da na ovaj način šaljemo poruku građanima  da oni sami mogu nešto da učine za svoj grad, kao i da je ekologija, zaštita životne sredine i kvalitet vazduha koji udišemo od izuzetnog značaja i treba da bude prioritet u našem gradu. Aleksić je najavio da će se akcija ozelenjavanja nastaviti i sutra, sadnjom drveća u dvorištu vrtića „Neven“.

Direktorka OŠ „Sveti Sava“ Jelena Stojanović Bogdanović, zahvalila se predstavnicima grada i građanima koji su donirali sredstva za sadnice.

Nama to znači mnogo jer je dvorište naše škole veliko, oko 2 hektara. Imamo dosta sadnica ali svakako ima prostora i treba ga dodatno oplemeniti. U dvorištu planiramo da napravimo poljske učionice koje će omogućiti deci da jedan deo nastave pohađaju na otvorenom.To nam je puno značilo tokom septembra i oktobra, kada smo zbog pandemije korona virusom bili prinuđeni da dosta časova održimo u školskom dvorištu – rekla je direktorka Jelena Stojanović Bogdanović.

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish