U Botaničkoj bašti u Šumaricama u organizaciji Udruženja  za pomoć osobama sa autizmom druženjem u skladu sa epidemijskim merama i pravljenjem novogodišnjih čestitki obeležen je Međunarodni dan tolerancije.

Međunarodni dan tolerancije proglašen je Deklaracijom o principima tolerancije kao poštovanju svih različitosti bez obzira na kulturu,  nacionalnost, invaliditet, veru, socijalni status, seksualnu orjentaciju propisanu UNESCO-om i obeležava se od 1996. godine, a znači poštovanje zakonitosti, jer bez toga nema ni slobode, ni mira, ni demokratije, ni pravnog poretka ni napretka zajednice, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Udruženje  za pomoć osobama sa autizmom pružajući podršku roditeljima dece i mladih sa autizmom šalje poruku da su tu i iako drugačiji ipak isti, jednaki u ostvarivanju prava i ostvarivanju želje da imaju savršen život kao i svi ostali.

Predsednica UO Udruženja  za pomoć osobama sa autizmom Danijela Nešović govoreći o aktivnostima Udruženja i njegovog funkcionisanja u vreme vanredne situacije i epidemije Kovid 19 kaže da se sprovode i realizuju u skladu sa epidemijskim merama ali da je ovo prava prilika da se promovišu veći projekti kao što su Odgovorna zajednica posle Kovida 19 i Letnji kampovi za osobe sa autizmom koji se uz podršku grada Kragujevca realizuju od septembra do decembra ove godine.

Naši korisnici često posećuju Botaničku baštu tokom realizacije ovih projekata. Početkom oktobra  članovi Udruženja  zasadili su drvo Albizija ili simbolično „Drvo autizma“. Time smo pokazali da i osobe sa autizmom mogu da daju doprinos zajednici. Zbog specifičnosti problema iz spektra autizma, porodici je potrebna velika podrška zajednice. Grad Kragujevac prepoznaje rad naše organizacije i zalaganje roditelja da svojoj deci obezbede uslove za bolju budućnost, kazala je Predsednica UO Udruženja  Danijela Nešović.

Nešović je podsetila da oba projekta doprinese kvalitetnijem životu osoba sa autizmom naročito u vreme pandemije Kovida 19, što će uticati na smanjenje oblika nepoželjnog ponašanja,  boljoj komunikaciji, boljoj organizovanosti i rasterećenju porodice.

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway