Jedan od najpoznatijih kragujevačkih i srpskih glumaca, dugogodišnji prvak drame Knjaževsko-srpskog teatra Mirko Babić, preminuo je u 73. godini života u Kragujevcu, nakon duge i teške bolesti.

Rođen je 14. marta 1948. godine u Kragujevcu. Diplomirao je glumu 1973. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu u klasi profesora Milenka Maričića. Od 1972. stalno je angažovan u kragujevačkom teatru, kao prvi diplomirani glumac ovog teatra i jedan od retkih visokoobrazovanih glumaca koji je odlučio da karijeru gradi u svom gradu, ne obazirući se na izazove velikih centara, brojne ponude beogradskih pozorišta i medijsku popularnost.

Ostvario je u svojoj bogatoj karijeri više od 100 pozorišnih uloga, uglavnom na matičnoj sceni, kao i u Beogradskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Narodnom pozorištu u Beogradu, Narodnom pozorištu u Nišu, Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, Kazalištu Virovitica, Bitef teatru, Beton Hala Teatru, Pokrajinskom narodnom pozorištu u Prištini, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Pozorištu za decu u Kragujevcu i brojnim drugim nezavisnim produkcijama. Na filmu i TV ostvario je više od 50 uloga, a najveću popularnost stekao je ulogom u dugovečnoj seriji Radoša Bajića Selo gori a baba se češlja.

U kragujevačkom teatru debitovao je ulogom Vaske Pepela u drami Na dnu Maksima Gorkog. Na Susretima pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ nagrađivan je za uloge Nikite u Tolstojevoj drami Od slamke kuća izgori, Alekse u Sterijinoj Laži i paralaži, Tomasa Nidrigena u drami Miodraga Ilića Valcer poručnika Nidrigena, Đorđa Džandara u Kovačevićevom Svetom Georgiju, Zdravka Lukića u 1918-oj Božidara Zečevića, Blijedog Damjana u Golubnjači Jovana Radulovića, Šekspirovog Kralja Lira… Dobitnik je Zlatne kolajne publike i Zlatne kolajne Stručnog žirija Festivala monodrame i pantomime u Zemunu (1982) za tumačenje uloge Ljube Vrapčeta u adaptaciji romana Kad su cvetale tikve Dragoslava Mihailovića (poseban kuriozitet njegove karijere – trideset godina i preko 1000 izvođenja). Dobitnik je i Statuete „Joakim Vujić“ za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti Srbije koju dodeljuje Knjaževsko-srpski teatar (2009), Ordena Svetog Save drugog reda koji dodeljuje Srpska pravoslavna crkva (2013), Srebrne medalje za zasluge koju dodeljuje Predsednik Republike Srbije (2017), Priznanja „Zaslužni građanin“ Grada Kragujevca (2018) i mnogih drugih.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

izvor i foto: KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway