U Svečanom salonu zgrade Gradske uprave, potpisana je Deklaracija o saradnji Univerziteta u Kragujevcu i NALED-a. Potpisnici Deklaracije  su: Nikola Dašić ,gradonačelnik Kragujevca,  prof dr Nenad Filipović  rektor Univerziteta u Kragujevcu i  Violeta Jovanović ,izvršna direktorka NALED-a.

Značaj ovog Sporazuma ogleda se u mnogo segmenata koji imaju za cilj da olakšaju život građana  kroz povezivanje lokalne zajednice i privrede. Jedna od bitnih novina je upoznavanje građana sa sa prednistima eUprave i cilj je omasovljenje korišćenja eUprave, jer Kragujevac kao sedište Državnog Data centra, među prvima će svojim sugrađanima, naročito onima koji se slabije snalaze sa novim IT tehnologijama, pomoći da uštede vreme oko dobijanja svojih piodataka iz 15 nacionalnih registara i tako preuzmu potrebna dokumenta, na brži i jednostavniji način, bez gubljenja vremena i pravljenja nepotrebnih gužvi, rekao je Nikola Dašić gradonačelnik Kragujevca  predstavnik lokakalnih samouprava u NALED-ovom Savezu za eUpravu.

Takođe, potpiisivanjem spoorazuma o saradnji Univerziteta u Kragujevcu i NALED-a, je od značaja, što pruža mogućnost intenzivnineg učešća profesora, saradnika i studenata u reformske aktivnosti, kao na primer: kreiranje javnih politika, zatim istraživanja i analiza koje imaju za cilj stvaranju dobrog poslovnog ambijenta na lokalnom i državnom nivou.

Univerzitet u Kragujevcu, članstvom u NALED-u ima ne samo obavezu prema društvenoj zajednici, već i mogućnost da zauzme vodeću ulogu u privrednom i društvenom razvoju, na području Šumadije iPomoravlja.

Shodno tome, daće se sve od sebe kako bi Srbija poboljšala konkurentsku ulogu na polju nauke i obrazovanja, kao i na unapređenju položaja mladih ljudi i veću saradnju akademske zajednice i privrede, čime se stvaraju uslovi za uključivanje kragujevačkih studenata u Berzu praksi koju pokreću NALED  i Univerzitet u Beogradu  i tako svoje prvo radno iskustvo mogu steći u jednoj od 300 multinacionalnih kompanija i domaćih kompanija, izjavio je danas za medije prof Dr Nenad Filipović rektor Univertiteta u Kragujevcu.

 

 

 

 

 

 

 

Violeta Jovanović izvršna direktorka NALED-a istakla je da je grad Kragujevac vredan partner organizacije i da je jedna od lokalnih samouprava koja je imala najveći učinak u razvoju elektronskih usluga. To dokazuje i činjenica da je pre dve godine bio jedan od 10 gradova koji je učestvovao u simulaciji hakerskih napada i u uspeo da uđe u proces zaštite informacija i IT sistema od mogućih zloupotreba.

Za kraj je istakla da sa Univerzitetom, koji potpisivanjem sporazuma o saradnji postaje 13- ti, počasni član iz redova akademske zajednice i time ćemo biti mnogo uspešniji i inovativniji u kreiranju digitalne budućnosti, zajedničkim snagama i znanjem,rekla je Violeta Jovanović.

tekst i foto:Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish