Bemus, Festival igre i Slobodna zona po planu!

JDP, BDP i Pozorište Puž otkazali su ovog vikenda svoje predstave iz epidemioloških razloga, ali kulturni život u Srbiji nastavlja se nesmetano. Zasad će po planu biti održana Slobodna zona, Beogradske muzičke svečanosti i nastavak Beogradskog festivala igre. Vrhunski koncerti svetskih i domaćih muzičara, u širokoj paleti umetničke muzike – od bečke klasike do uzbudljivih spojeva sa pop, džez i izvornom muzikom – čine ovogodišnji 52. Bemus, koji će se od sutra do 13. novembra održati u Beogradu, saopštili su iz Cebefa.

U izboru umetničkog direktora Bojana Suđića, manifestaciju ipak u nedelju neće moći da otvori proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič, nastupom na Kolarcu. Ona po savetu lekara ne sme da putuje. – Na Bemusu ćemo održati programe koji budu mogući. Programe ćemo planirati dan za dan – rekao je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Kao omaž kompozitorki i akademiku Isidori Žebeljan (1967-2020), Simfonijski orkestar RTS izvešće dve njene kompozicije, uključujući i premijeru ostvarenja „Usliši, Isuse, molitve moje“ s gošćom, sopranom Anetom Ilić. Godišnjica Ludviga van Betovena biće obeležena izvođenjem njegovih simfonija, klavirskih koncerata i uvertira, ali i kamerne muzike za različite sastave.

Koncert tradicionalne muzike u originalnim interpretacijama Braće Teofilović širi žanrovsku lepezu ovogodišnjeg programa. Aja Jung, osnivač i direktor Beogradskog festivala igre, najavila je gostovanje plesne trupe Drezden Frankfurt s predstavom u koreografiji Jakopa Godanija za 22. decembar na sceni beogradskog Sava centra.

Nadamo se da će epidemiološke okolnosti biti na strani Beogradskog festivala igre i naše publike u tom momentu. Festival nastavljamo 6. novembra, kada će Kompanija 111 iz Tuluza nastupiti na sceni Ateljea 212. sutradan, 7. novembra, Kompanija Inbal Pinto nastupiće na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, a nastup Kompanije Silvije Gribaudi zakazan je za 9. novembar u beogradskom pozorištu Madlenijanum – kazala je Aja Jung. Festival Slobodna zona startuje 5. decembra, a već su rasprodate karte za prvo veče i premijeru muzičko-filmskog performansa „Nick Cave – Idiot Prayer“.

izvor i foto: https://happytv.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish