Polaganjem venaca na tri lokacije, kraj Spomenika na Metinom brdu, Spomenika palim Šumadincima u Malom parku i na Starom vojničkom groblju u Šumaricama, Kragujevac je obeležio Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu. U ime grada vence su položili predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović, zamenik predsednika Skupštine Zoran Mladenović i članovi Gradskog veća dr Gordana Damnjanović i Milan Bjeletić, zatim delegacije Vojske RS i udruženja.

Kragujevac odaje poštu junaku Prvog svetskog rata Radoju Ljutovcu koji je oborio prvi avion, poštu prvom bataljonu šestog puka Drinske divizije koji je prvi umarširao na njegovu teritoriju i oslobodio ga, Kragujevčanima, oficirima, podoficirima i vojnicima koji su dali život za slobodu. Sećamo se i stanovništva koje je izgubilo život u ovim ratnim godinama, rekao je predsednik Skupštine Miroslav Petrašinović. Velika razaranja i bolesti koje su se desili u teškim godinama rata, pogodili su stanovništvo ali junačka srpska vojska predvođena kraljom Petrom I i Aleksandrom I Karađorđevićem uspela je da izvojeva slobodu. Dan kada je junački puk umarširao u Kragujevac, 27. oktobra 1918. godine je dan kada je Kragujevac oslobođen u Prvom svetskom ratu i uvršten je u kalendar važnih praznika. Ove godine zbog epidemije obeležavamo na nešto drugačiji način, ali u narednim godinama planiramo svečane akademije i brojne događaje da se na dostojanstven način odužimo žrtvama naših predaka.

Tokom Velikog rata Kragujevac je bio sedište Vrhovne komande Vojske Srbije na čelu sa regentom Aleksandrom Karađorđevićem i generalima Radomirom Putnikom, Živojinom Mišićem, Stepom Stepanovićem i drugim vojskovođama.

Kragujevac i svi Kragujevčani vrlo su ponosni na svoju istoriju. U znak sećanja na oslobodioce u Prvom svetskom ratu koji su herojskom žrtvom u jurišu za kratko vreme uspeli da se vrate u zemlju i oslobode narod od okupatora. Njihov podvig i danas se izučava u vojnim udžbenicima a mi smo tu da se setimo svih njih. U godinama koje dolaze bićemo na ovim istim mestima vrlo ponosni na njihovu ulogu u godinama Prvog svetskog rata i na to što smo njihovi potomci, rekao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika.

Važni istorijski događaji ne smeju da skliznu samo u sećanje, poručio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Spomenik palim Šumadincima simbolično oslikava posebne istorijske epohe i tragične događaje stradanja Srba u Prvom svetskom ratu. U svom identitetu Kragujevac neguje kulturu sećanja a svakim datumom generacijama prenosimo sistem vrednosti.

Grad Kragujevac dužnu pažnju i veliku počast odaje svima onima koji su u oslobodilačkim ratovima položili svoje živote braneći svoju zemlju i kamen svoje otadžbine. Na dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, polažemo vence ispred spomenika koje kao Kragujevčani, u memorijalnom parku Šumarice, poštujemo i dugujemo veliku zahvalnost oslobodiocima – rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koja je u ime grada sa Zoranom Mladenovićem, zamenikom predsednika Skupštine grada položila venac kraj spomenika Šumadijskoj diviziji u Šumaricama.

 

 

izvor: https://www.kragujevac.rs/

foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish