U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti,  ove nedelje počela je deratizacija u Gradu Kragujevcu. Povodom najavljene akcije,za medije je ispred hale „Jezero“ govorila članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku grada Kragujevca, dr Gordana Damnjanović. Mera koja je u toku ima za cilj: suzbijanje i umanjivanje populacije glodara, preventivnu zaštitu građana  od zaraznih bolesti.

Ove godine je grad Kragujevac po javnom pozivu, dodelio Ugovor Institutu za javno zdravlje (IJZK). Kragujevac i opredelio milion i po dinara za ovu namenu. Deratizacija se sprovodi u svim mesnim zajednicama, delovima grada prigrada i seoskim područjima. Akcijom će biti obuhvaćene: gradske deponije od 23 hektara, kompletna kanalizaciona mreža  od 350 km, obale reka i potoka 22 km, Zelena pijaca 4 hektara, prostorije koje koristi Gradska uprava i stručni organi grada 17.300m².

Preparat koji  se koristi za ovu namenu je dozvoljen i odobren u našoj zemlji i po svim principima stručne prakse se postavlja na određen način i u određenoj količini, da se ni na koji način ne ugroze  ljudi ni životinje. Kao važnu napomenu, dr Gordana Damnjanović je istakla   da  sugrađani obezbede slobodan pristup podrumskim prostorijama,  ulazak u dvorišta, kako bi omogućili ekipama zaduženim za deratizaciju da sprovode mere tokom oktobra i novembra 30 radnih dana u prvom  ciklusu i kasnije,  tokom aprila i maja naredne godine, u drugom ciklusu.

tekst i foto : Dusica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish