Ovo otkriće moglo bi da pomogne zaraženim pacijentima da razlikuju korona virus od gripa i prehlade, te da se na vreme izoluju i počnu sa lečenjem. Istraživanje sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji pokazalo je da se simptomi Kovida-19 često pojavljuju jednim te istim određenim efektnom. Ovo otkriće moglo bi da pomogne zaraženim pacijentima da razlikuju korona virus od gripa i prehlade, te da se na vreme izoluju i počnu sa lečenjem.

Ovo je posebno važno da se zna kada se preklapaju ciklusi poput gripa, koji se javlja u istom trenutku kada traje epidemija Kovida-19″, rekao je Piter Kun, jedan od autora studije i profesor medicine.

DA LI JE MOGUĆE RAZLIKOVATI KOVID OD PREHLADE?

„Redosled simptoma je važan. Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da lekari mogu ranije da utvrde da li neko ima korona virus ili neku drugu bolest“, istakao je Džozef Larsen koji je predvodio studiju.

Stručnjaci kažu da se simptomi kod Kovida-19 često javljaju sledećim redom:

temperatura
kašalj i bolovi u mišićima
mučnina i povraćanje
proliv
Prvi simptom korona virusa -temperatura, ali…

Dakle, navode da je prvi simptom Kovida-19 zapravo temperatura, a gripa – kašalj.

„Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskim gripom češće razvijaju kašalj pre temperature. U stvarnosti je to možda teško prepoznati jer grip često naglo počinje s trijadom simptoma, uključujući bolove u leđima, zajedno sa suvim kašljem“, kaže doktor Robert Glater.

„Iako je temperatura najčešće opisivan početni simptom korona virusa, stvarnost je drugačija. Neki pacijenti su prijavili gubitak ukusa ili mirisa, bez ikakvog drugog simptoma“,dodao je on, pa rekao da je ostatak pacijenata imao i malaksalost, glavobolju ili vrtoglavicu.

„Takođe, video sam da neki pacijenti imaju samo bol u grudima, bez ikakvih respiratornih simptoma. Mučnine, povraćanje i proliv nakon pojave temperature i kašlja takođe ukazuju na Kovid“, pojasnio je Glater.

Iako redosled simptoma može da varira od pacijenta do pacijenta, ali su ova saznanja i dalje koristan vodič za pružanje zdravstvenih usluga.

izvor: https://www.alo.rs/

foto: https://www.alo.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish