U Memorijalnom kompleksu podignutom u spomen Slovacima streljanim u pobuni 21. juna 1918. godine, NJ.E. ambasadorka Slovačke u Republici Srbiji, Dagmar Repčekova zasadila je Drvo mira, kao simbol pomirenja koji bi trebalo da nadjača sve nesuglasice.

Drvo mira je živi spomenik koji se sadi u čast poznatih i nepoznatih žrtava a istovremeno simbolizuje život i mir. Današnjim generacijama treba da ukaže na patnje rata i opasnosti koje imaju sve paralele u današnjem svetu, rekla je u svom obraćanju ambasdorka Repčekova. Projekat “Drvo mira” ambasade Slovačke ima međunarodni karakter i osmislio ga je pejzažni ahitekta Marek Sobola, sa ciljem da obeleži stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Još jedan od razloga zbog koga se sadi Drvo mira je i presedavanje Slovačke OEBS-u, jer je među našim prioritetima u regionu, kazala je ambasodorka, proces pomirenja. Imajući u vidu da i danas postoje određene tenzije među pojedinim državama Zapadnog Balkana, simbolični akt sađenja stabala mira bi mogao dati važan doprinos pomirenju koje bi trebalo da nadjača sve nesuglasice, kazala je.

Pored drveta postavljena je i metalna spomen ploča na postolju od slovačkog kamena. Do sada je zasađeno devet, a cilj je da se sadnice u naredne četiri godine zasade na svim kontinentima.

U čast slovačkih pobunjenika u Memorijalnom kompleksu ministarka bez portfelja zadužena za demografsku i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović i predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović položili su vence.

Slovački pobunjenici imali su one vrednosti koje imaju i naši narodi, a to su ljubav prema slobodi i otpor prema svakoj vrsti nepravde. Ta zajednička nit koja iskonski treperi među slovenskim narodima i koja je možda najsuptilnija između Slovaka i nas u Srbiji je kroz Drvo mira poruka čovečanstvu da se zla ne ponavljaju, da se diplomatijom rešavaju problemi i da mirnim putem dolazimo do rešenja najtežih zadataka, poručila je Slavica Đukić Dejanović.

U oktobru, mesecu u kome se sećamo svih nevino postradalih žrtava i koji je obeležio istoriju našeg grada, u Memorijalnom kompleku Slovačkih pobunjenika zasadili smo Drvo mira i setili se žrtava naši prijatelja pred kraj Prvog svetskog rata, rekao je Miroslav Petrašinović. S obzirom na to da ambasdorki Repčekovoj ističe mandat i da je ovo njena oproštajna poseta, Petrašinović je rekao da su Kragujevac i ambasada Slovačke imali izuzetnu saradnju, tokom koje je realizovano niz projekata iz oblasti kulture. Na osnovu dosadašnjih mnogobrojnih razgovora oboje su se složili da ima prostora i za ekonomsku saradnju i izrazili nadu da će ona biti nastavljena i po isteku njenog mandata.

izvor  i foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway