Multimedijalnom književno – muzičkom manifestacijom “Bdenje“, u Muzeju “21. oktobar“ počelo je obeležavanje sećanja na dan kada je streljano više hiljada građana Kragujevca, među kojima je bilo i 300 đaka. Po tradiciji, “Bdenje“ je zapravo uvod u Veliki školski čas i prateće manifestacije, kojima se čuva uspomena na odmazdu nemačkih fašista u Drugom svetskom ratu.

Ove godine u izmenjenim okolnostima zbog Kovida-19 sa ograničenim brojem posetilaca odnosno Velikim školskim časom, prvi put bez publike, kazao je zamenik direktora Spomen parka Kragujevački oktobar Nenad Karamijalković i pozvao građane da direktan prenos prate na Drugom programu RTS – a i Radio televizije Kragujevac.

U okviru Bdenja predstavljena je drama „Izrešetane duše“ Venka Andonovskog koja će biti izvedena na Velikom školskom času. Makedonski prozaista, dramski pisac, filmski scenarista, kritičar i profesor na Filološkom fakultetu u Skoplju, dramu je posvetio streljanom dedi Branku Popoviću i majci Verici (Popović) Andonovski, koja se u drami pojavljuje kao devojčica i starica.

Prema rečima recenzenta Mirka Demića lična tragedija dodatni je motiv za autora koji je doneo novu vizuru kragujevačke tragedije koja nije samo naša. Veliki školski čas je toliko univerzalan i tiče se svakoga, jer je tragedija čitavog čovečanstva.

Izrešetane duše nisu samo seljci, đaci, radnici, sveštena lica, nego i Nemci koji su streljali pod komandom, jer ko je ne izvrši, takođe će biti streljan, kazao je Andonovski. Stradale su u Kragujevcu i duše vojnika. Zato verujem da je svet besmislen bez utehe, ljubavi i milosrđa.

Bdenje u Muzeju „21. oktobar“ završeno je koncertom gudačkog kvarteta „Akrobaleno“.

izvor:https://www.kragujevac.rs/

foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish