U okviru programa ,,Srbija bez GMO – dva zakona,20 godina“ čiji je autor, inicijator i moderator, Dejan Milošević, predsednik UO Udruženja,,PrviPrvi na skali“, u skupštinskoj sali Gradske uprave ,održano je drugo predavanje, na temu ,,   Srbija i GMO – prošlost ,sadašnjost i budućnost“.

Predavanje je održao, prof.dr Miodrag Dimitrijević na katedrii za genetiku i oplemenjivanje biljaka na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Profesor Dimitrijević je prisutnima izneo svoja dugogodišnja istraživanja, koja se odnose na genetski modifikovane organizme, njihov uticaj na život i zdravlje ljudi. Istakao je da GMO ima dva puta: put industrijalizacije i put gubljenja proizvodnje hrane. Era klasičnih GMO proizvoda je prošlost. Klasični GMO proizvod je imao problem genske  instrukcije.

Rekao je da hrana koju jedemo menja naš genetički kod, i da je hrana do sada bila praćena na hemijskom nivou a sada na genetičkom. Slikovito i jezikom da posetioci mogu da razumeju  ovu vrlo bitnu i kompleksnu temu,iako je među prisutnima bilo stručnih ljudi sa PMF Kragujevac i Institita za strna žita, bilo je zadovoljstvo slušati izlaganje profesora  Dimitrijevića, što su posetioci odmah prepoznali i uzeli učešće u razmeni mišljenja i stavova.

Za kraj,izkaganja,rekao je, da smo zemlja koja i te kako ima  resurse , da se isti čuvaju i unapređuju u korist  građana. Naglasio je da  ne dozvolimo da nam se nameće. sve što je ,,strano”, iako imamo domaće i zdravo, jer to ostavljamo generacijama koje dolaze.

Tekst i foto: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish