Povodom obeležavanja Međunarodnog dana slepih i slabovidih i Svetskog dana  belog štapa za članove Okružne organizacije Saveza slepih Srbije Kragujevac, dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, upriličila je prijem. Prijemu je prisustvovao prof. dr Srđan Đorđević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i slepa brucoškinja za koju je fakultet uz podršku Univerziteta, lokalne samouprave i Udruženja obezbedio tehnička sredstva za učenje.

Lokalna samouprava kroz finansiranje godišnjeg programa rada koji je u visini od oko 1,5 miliona dinara snažno podržava funkcionisanje udruženja. O tome koliko je udruženje odgovorno prema svojim članovima, ne samo u izazovu pandemije već i u kompletnom funkcionisanju u svim uslovima govori i činjenica da je već dostavljen program rada za 2021. godinu a mnoge projekte realizovali su iz evropskih fondova, kao što je ReLoaD, rekla je dr Damnjanović i istakla da je za odgovornu lokalnu zajednicu najveći izazov pristupačnost i uklanjanje barijera ali ne samo fizičkih, arhitektonskih već i onih društvenih u obrazovanju i zapošljavanju ljudi sa invaliditetom. U tome su najpouzdaniji partneri lokalnoj samoupravi fakulteti i Univerzitet uz čiju pomoć i saradnju ćemo uraditi nov strateški dokument socijalne zaštite, podsetila je dr Damnjanović.

Kragujevac je pozicioniran kao vodeći grad u Srbiji u sveukupnoj zaštiti slepih i slabovidih lica. Uvek možemo više i bolje ali moramo istaći da je u procesu inkluzivnog obrazovanja, u smislu obezbeđivanja učilnog materijala i tehnika za slepe, tiflotehničkih pomagala i personalnog asistenta, Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu svetli primer, jer su profesori za slepu brucoškinju obezbedili literaturu za prvu godinu na način na koji će ona moći da prati i uči. To je je jedna od velikih pogodonosti u procesu obrazovanja, istakao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, pored zapošljavanja kojim se intezivno bavimo jer još uvek postoji određena stigma.  Uz pomoć i podršku medija tu razliku možemo da prevaziđemo i pomognemo u afirmaciji kreativnih, stvaralačkih mogućnosti slepih i na taj način sa margine njihov položaj pomerimo  ka središtu stvaralačkog i društveno aktivnog života, rekao je Stošić, predsednik republičkog Saveza slepih čestitajući i zahvaljujući se svim članovima Saveza Dan belog štapa ali i lokalnoj samoupravi i svim zaslužnim institucijama i pojedincima za rezultate koje organizacija postiže .

Govoreći o profesionalnom izazovu s kojim se susreo početkom ove akademske godine upisom slepe brucoškinje,  prof. dr Srđan Đorđević, profesor Pravnog fakulteta je rekao da se sve realizovalo udruženim delovanjem Pravnog fakulteta, Saveza slepih, lokalne samouprave, Univerziteta ali i Ministarstva prosvete. Pored toga što je urađena kompletna literatura za prvu godinu studija za slepu i slabovidu studentkinju, Pravni fakultet je obezbedio personalnog asistenta za sve studente upisane po merama afirmativne akcije. Udruženom akcijom Rektorata, Pravnog fakulteta i FILUM-a završen je prvi deo javne nabavke za pristupačnost za studente sa invaliditetom a u funkciju je stavljen i lift. Za sve navedeno najmanje je bilo reči o materijalnim izdacima koliko o volji i integrativnom pristupu. To je najbolja motivaciona poruka i ideja upućena svim visokoškolskim ustanovama, poručio je prof. dr Đorđević.

Inače, centralna manifestacija obeležavanja datuma posvećenog slepim i slabovidim licima, uz poštovanje svih epidemijskih mera, ove godine upriličeno je u Smederevu.

izvor: https://www.kragujevac.rs/

foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway