Povodom Evropskog dan borbe protiv trgovine ljudima koji se od 2007.godine obeležava 18. oktobra, organizovano je i onlajn predavanje, u prostorijama Gradske uprave, prof. Slobodana Savića, specijaliste sudske medicine, na temu „Edukacijom protiv trgovine ljudima“ za sve članove lokalnog Tima za borbu protiv trgovine ljudima. Tokom predavanja učesnici su bili upoznati sa svim oblicima trgovine ljudima i načinima kako da prepoznaju žrtve trgovine ljudima. Tokom predavanja akcenat je stavljen na značaj i ulogu sudske medicine u pregledu žrtava trgovine ljudima.

Prema procenama, preko 2,4 miliona dece, žena i muškaraca primorano je na prostituciju, služenje u kućama, rad na poljima, prosjačenje, brakove, na krivična dela i na ostale vidive surove eksplatacije.

Cilj aktivnosti koje sprovodi lokalni Tim za borbu protiv trgovine ljudima grada Kragujevca „Kragujevac protiv trgovine ljudima“ jeste, da se sredstvima u okviru projekta „Od opasnosti do sigurnosti: Unapređenje zaštite žrtava trgovine ljudima u Srbiji“ uz podršku Međunarodnog komiteta spasa, Udruženja građana Atina i podršku Stejt departmenta, nastavi motivisanje zajednice u borbi protiv trgovine ljudima, kako bi poruke doprle do što većeg broja sugrađana, a stručna javnost se motivisala na veće učešće.

Prema rečima članice Gradskog veća i koordinatorke lokalnog Tima za borbu protiv trgovine ljudima dr Gordana Damnjanović, izuzeto je važno da mi kao tim odgovorno pod vođstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u čijoj je ingerenciji trgovina ljudima, pristupimo pre svega prevenciji i edukaciji a zatim i prepoznavanju svih oblika trgovine ljudima i podstaknemo promenu svesti naših sugrađana.

U okviru obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, nakon onlajn obuke biće održanai panel diskusija na kojoj će biti predstavljeni rezultati ankete koliko zapravo znamo o trgovini ljudima i kome se obratiti za pomoć ali i razmene informacija o budućem radu i aktivnostima Tima, koja će se održati 16.oktobra u prostorijama Crvenog krsta sa početkom u 11č. U nedelju 18.oktobra u šoping centru Plaza od 17č biće podeljen informativni materijal povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. Istog dana na lokalnoj televiziji Kragujevac – RTK, biće emitovan film na temu trgovine ljudima, najavila je Marija Đoković, koordinatorka programa.

 

 

 

 

 

izvor: https://www.kragujevac.rs/

foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish