U skladu sa Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o privrednim društvima grad Kragujevac, kao osnivač privrednih društava Centar za strna žita“ D.O.O. Kragujevac i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj D.O.O. Kragujevac pokreće Inicijativu za sprovođenje statusne promene pripajanja.

Zaključak o pokretanju te Incijative donelo je Gradsko veće na sednici održanoj 12. oktobra. Razlozi za donošenje ovog zaključka sadržani su u potrebi sprovođenja mera i aktivnosti u cilju racionalizacije javne potrošnje i konsolidacije pravnih subjekata čiji je osnivač Grad, a radi povećanja efikasnosti u upravljanju i poslovanju, smanjenja troškova poslovanja, povećanja ekonomičnosti i unapređenja korporativnogupravljanja.

Budući da privredna društva obavljaju iste i slične delatnosti, pripajanjem bi se obezbedilo rentabilnije poslovanje društva Sticaoca -privrednog društva "Centar za strna žita“ D.O.O. Kragujevac, kao društva sa dugogodišnjom tradicijom naučnoistraživačkog rada u oblasti poljoprivrede u gradu Kragujevcu i šire. Takođe, ovim se postiže manje izdvajanje finansijskih sredstava iz budžeta Grada za poslovanje ovog društva.

Na danas održanoj sednici Gradskog veća donet je i zaključak o nastavku popisa nepokretnosti fizičkih lica, na teritoriji grada Kragujevca, radi uvođenja u poresku evidenciju neprijavljenih objekata, kao i objekata za koje se utvrdi veća površina u odnosu na prijavljenu. Naime, na osnovu Odluke Gradskog veća , od 20. septembra 2017. i 11. januara 2018. godine , Gradska poreska uprava je preduzela naložene mere radi popisa nepokretnosti fizičkih lica na teritoriji grada Kragujevca i uvođenja u poresku evidenciju neprijavljenih objekata, kao i objekata za koje se utvrdi veća površina u odnosnu na prijavljenu. Kako navedenim popisom nije izvršen kompletan popis, odnosno kontrola svih objekata po mesnim zajednicama , na osnovu ovog Zaključka grad Kragujevac je odlučio da Gradska uprava za javne prihode i inspekcijske poslove nastavi sa sprovođenjem popisa nepokretnosti radi šireg obuhvata poreskih obveznika poreza na imovinu – fizičkih lica na teritoriji grada Kragujevca.

Popis će početi 15. oktobra 2020. godine i trajaće do tri meseca. Po dostavljanju izveštaja o sprovedenom popisu, nadležna petočlana Komisija može predložiti nastavak popisa i u 2021.godini, radi njegovog okončanja.

izvor: Gradska uprava za poslove organa grada- Press centar

foto: https://www.agromedia.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish