Obelodanjen detalj iz prošlosti Instituta za ortopediju na Banjici

Danas je održan sastanak Kriznog štaba na kojem su donete nove mere koje će stupiti na snagu od sutra. Prema rečima doktorke Darije Kisić-Tepavčević, svi kafići će od sutra moći da rade samo do 23 sata.

U poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod još 121 osobe, dok je preminuo 1 pacijent. Testirano je 6.700 osoba, od kojih je 1.81 odsto pozitivna na kovid 19. Uz pomoć respiratora diše 20 pacijenata. Do sada je virus potvrđen kod 34,193 osoba, od ukupno testiranih 1.173.582.

Darija Kisić Tepavčević, Goran Vesić, Zoran Baščarević bili su danas predstavnici Kriznog štaba.

– Ukoliko gledamo topografsku zastupljenost, 54 odsto osoba, odnosno 66 odsto je bilo sa područja grada Beograda. Imamo područja gde više dana nije bilo detektovano postojanje virusa. U Dragiša Mišković je hospitalizovano jedno dete i jedna majka. Od početka školske godine ukupno je bilo registrovano 80 đaka, 52 iz osnovne škole. Detektovano je prenošenje u okviru školske sredine. Sva deca iz osnovnih i srednjih škola imali su blaže forme bolesti i bili su testirani jer su bili iz sporadičnog kontakta – rekla je Kisić Tepavčević.

– U toku prošle nedelje 170 đaka nije pohađalo nastavu. Epidemija bukti u svim zemljama. Kod nas je povoljnija epidemiološka situacija ali se i kod nas vidi porast, ali to se očekuje u ovo doba godine kada su aktuelne respiratorne infekcije. Upravo se sada nalazimo u ključnom momentu kada svako treba da se trudi da se infekcija ne prenosi. Na nama je da se tako ponašamo i sprečimo širenje korona virusa – istakla je Darija Kisić Tepavčević.

– Jutros je Brisel doneo odluku da zatvori sve kafee i restorane, Frankfurt i Berlin su doneli odluku da posle 23 sata ne radi ništa u zemlji. U Britaniji su kazne oko 1.000 funti za kršenje novih mera. Upravo zato je bitno da se u Beogradu posvetimo da ne dolazi do širenja zaraze. Uradili smo više kontrola širom grada. Svi vozači su obavezni da nose maske. Vozač nema obavezu da nosi masku gde postoje kabine. Kada su u pitanju ugostiteljski objekti podneli smo 135 tužbi za nepoštovanje ovih mera. Nema zaraženih iz privrednih aktivnosti – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

– Zaraženi dolaze sa žurki, iz restorana, kafića i ne smemo sebi da dozvolimo da privreda ponovo stane. Moraju da se poštuju mere. Maska je jedina zaštita. Ulazimo u kritičan period. Ukoliko ne budemo išli na žurke izbeći ćemo situaciju da imamo mere koje sada moramo da imamo – istakao je Goran Vesić.

– Sve mere koje su donete su i dalje na snazi, a ono što se sigurno zna je da učestalost oboljevanja zavisi od učestalosti primenjivanja mera. Nošenje maski apsolutno spašava živote. Do danas se pokazalo da je ova mera i te kako efikasna i značajna i neće imati zamenu ni kada bude upotreba vakcina. Preporučuje se i na otvorenom prostoru. Obavezna na 1,5 metar i napolju. Zabranjeno okupljanje više od 30 lica. Moguće je da bude do 500 ljudi, uz poštovanje preventivnih mera. O d sutra će da bude na snazi da je radno vreme zanatskih i ugostiteljskih objekata biti ograničeno do 23 sata – rekla je Kisić Tepavčević.

– U ovom trenutku jedva smo uradili 5 operacija na Banjici. Nama nije teško da prelazimo iz jednog sistema u drugi. Mi lečimo sve pacijente koje treba da lečimo. Ne želim da apelujem već da molim sve građane da ostanemo ortopedija, ajde da pokušamo da Institut za Ortopediju ostane u ortopediji, da ne izlazimo u kovid. Pridržavajte se mera zaštite. Dva puta smo izlazili iz ortopedije i mnogo smo potrebniji u tome. Da ostanemo ortopedija i u trećem talasu – rekao je profesor Baščarević sa Instituta za ortopediju.

– Odluka je da se sportske manifestacije i dalje održavaju bez prisustva publike – rekla je na današnjoj pres konferenciji Krizog štaba za borbu protiv kovida 19 prof dr Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, raspravljalo se o tome, ali se i ranije epidemiološke mere na takvim manifestacijama nisu poštovale.

– To nam pokazuje i iskustvo iz drugih zemalja, tako da u ovom momentu, zbog naznaka pojačanog oboljevanja, to bi se smatralo visokim rizikom za prenošenje – istakla je dr Kisić Tepavčević na današnjoj pres konferenciji Krizog štaba za borbu protiv kovida 19.

Mnogi ovo nisu znali.

Darija Kisić Tepavčević otkrila tajnu koja se krije iza gradnje Ortopedske klinike na Banjici.

– Interesnatna je istorijska činjenica vezana za izgradnju Ortopedske klinike na Banjici. Ta bolnica je zapravo građena sa namenom da se u njoj leče pacijenti koji su imali problema sa disanjem, odnosno koji su oboleli od dečije paralize, polimijelitisa – rekla je Darija.

– U međuvremenu je pronađena vakcina protiv dečije paralize, pa je prvobitna namena izgrađene bolnice promenjena i tako je nastala Ortopedska klinika, odnosno Institut za ortopediju Banjica – ispričala je Kisić Tepavčević.

izvor :  http://happytv.rs/

foto: http://happytv.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish