U Studentskom domu „Mika Mitrović“ u Beogradu počela je sa radom prva elektronska čitaonica za slepe, slabovide i osobe sa invaliditetom u regionu, saopštio je Studentski centar „Beograd“.Zahvaljujući njoj studentima će biti na raspolaganju tehnologije koje im omogućavaju lakše učenje, ali i privatnost u komunikaciji i komfornu upotrebu svih mogućnosti savremene računarske tehnologije i interneta.

U okviru elektronske čitaonice, slabovidim studentima omogućeno je korišćenje elektronske lupe, koja ima mogućnost uveličavanja, menjanja kontrasta, osvetljenja i boje sadržaja. Slepim studentima je na raspolaganju kamera i softver koji može da „prepozna“ štampani tekst i da ga pročita, a potom i sačuva kao tekstualni ili audio dokument.

Akademcima će posebno biti korisna mogućnost da štampani udžbenik sačuvaju kao audio dokument i kasnije ga slušaju, kada im to odgovara.Na raspolaganju je i softver – čitač ekrana koji sadržaj i sve aktivnosti korisnika izgovara na velikom broju jezika po izboru. Studentima koji koriste invalidska kolica, u elektronskoj čitaonici je na raspolaganju sto podesiv po visini i nagibu ploče, kao i dva držača podlaktice, koja olakšavaju rad.

izvor : https://groups.google.com/forum/#!forum/naseteme

foto: https://sc.rs/sc/mika-mitrovic/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish