Uokviru obeležavanja Evropskog dana osoba sa autizmom, predstavnici Udruženja za pomoć osobama sa autizmom susreli su se sa Gordanom Damnjanović, članom Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu u zgradi Grada. Radnom sastanku na kome su predstavnici Udruženja izrazili potrebu za osnivanjem dnevnog boravka za odrasle osobe sa autizmom prisustvovala je i predsednica Saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Vesna Petrović.

Povod radnog sastanka bilo je funkcionisanje dnevnih boravaka za osobe sa autizmom u Kragujevcu, koji mi faktički i nemamo. Želimo da osnujemo jedan dnevni boravak za odrasle osobe sa autizmom preko 25 godina. To je gorući problem i mi moramo da pronađemo neko rešenje. Porodice koje imaju osobu sa autizmom imaju sve životne potrebe kao i ostale porodice, moraju da rade, da idu na put, da se leče, a obruč se sve više steže. Deca nam rastu, mi nemamo adekvatan boravak i to pitanje mora da se reši u narednom periodu – kaže Danijela Nešović, predsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac.

Predstavnici Udruženja, saradnju sa lokalnom samoupravom ocenjuju kao odličnu. Po nekim projektima kao što su kampovi životnih veština, letnji kampovi u selu Maršić, asistent u porodici, grad Kragujevac, odnosno kragujevačko Udruženje za pomoć osobama sa autizmom je lider u Srbiji.

Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu istakla je, da po važećoj zakonskoj regulativi lokalna samouprava može samo licenciranom pružaocu usluga po javnom pozivu preneti sredstva. To podrazumeva ispunjavanje uslova u pogledu prostora, opreme i kadra. I to je jedini put za osnivanje dnevnog boravka.

Ovo je bila prilika da razgovaramo i da im damo smernice u pogledu jačanja kapaciteta njihovog udruženja, u pogledu pristupa odgovornom strateškom planiranjuj jer smo trenutno u fazi priprema za drugi krug razvoja Strategije socijalne zaštite – kaže Gordana Damnjanović.

Od 2015. godine, grad Kragujevac pomaže Udruženju za pomoć osobama sa autizmom kroz finansiranje godišnjih programa rada i za te namene ukupno je utrošeno 1,6 miliona dinara. Za projektne aktivnosti udruženja, u tom periodu, utrošeno je oko 2,1 miliona dinara.

 

izvor:https://www.kragujevac.rs/

foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish