Danas je na simboličan način,, podizanjem zastave“ na platou, ispred Gradske uprave, označen start  biciklistima iz biciklističkog kluba Kragujevac, pod sloganom: ,,Daj pedalu raku“ koja se u organizaciji ,,Ženskog centra Milica“ održava u 29 gradova u Srbiji.
Inače, Projekat,,Daj pedalu raku“ ,,Ženski centar „,,Milica“  se šestu godinu realizuje uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta,Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije,Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Niš, i Kliničkog centra Kragujevac.( izvor:,,Press centar – www.kragujevac.rs)
Novina je,što je ove godine kampanja dobila i regionalni karakter, tako što se promociji pridružila i Slovenija. Članica Gradskog veća za zdavstvenu i socijalnu zaštitu grada Kragujevca, dr Gordana Damnjanović, pored pozdrava prisutnima, što su se odazvali, ukazala na značaj  i obavezu svih nas, čitave društvene zajednice, da u narednom periodu radimo na promeni svesti kod žena i. da je najveći uspeh jedne zajednice je,  kada od ,,najmanjih nogu“, od perioda puberteta, vaspitavamo devojčice, buduće majke, da je njihova obaveza: ,, kao što idu kod frizera, kozmetičara“, tako treba da znaju i da obave SAMOPREGLED dojke i idu na obavezan preventivni pregled na vreme bio to ultrazvuk ili skener.
Navela je, da je crna statistika nažalost, podatak da smo DRUGA zemlja u Evropi, po smrtnosti od raka dojke i da gotovo, 1600 žena svake godine u našoj zemlji premine od ove maligne bolesti.
Da bi se to promenilo, moramo svi zajedno da radimo na tome. Promena svesti i preventiva su dug proces, zato moramo, DANAS da pošaljemo PORUKU, svim sugrađankama i ženama šrorom zemlje,na značaj preventivnih pregleda.
Posebno se zahvalila ,  Vladi Mariću ispred buciklističkog kluba Kragujevca, koji  šestu godinu zaredom sa svojim biciklustima,budućim šampionima ,podržava ovu kampanju a mladima kluba je poručila da ,,svojim mamama ,sestrama, tetkama, bakama, stalno ričaju o važnosti preventivnih pregleda.
tekst u foto :Dušica Jokićević
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish