Povodom obeležavanja Evropskog dana autizma, ,,Udruženje za pomoć osobama sa autizmom,“ iz Kragujevca, u ,,pešačkoj zoni“ organizovalo je izložbu radova dece  sa au.tizmom. Zapravo sada već tradicionalno svake godine početkom oktobra meseca ,izlažu se radovi osoba sa autuzmom ,koje su  naravno ne samostalno već uz pomoć svojih terapeuta  izradili ,raznovsne predmete koji su danas izloženi u ,,pešačkoj zoni“rekla  je Danijela Nešović u ime Udruženja.

Navela je ,da su deca radila tokom čitave godine , da  su bili veoma vredni i uglavnom su radili na otvorenom ,što je pogoodovalo zbog epidemiolpške situacije. Primarni cilj ove manifestacije je podizanje svesti građana o autizmu,rušenje predrasuda o osobama sa autizmom i  njihovim potrebama kao i svim osobama sa invaliditetom,njihovu vidljivost u zajednici i pružanje  podrške njima i njihovim porodicima.rekla je Danijela Nešović

Takođe je istakla da, kako Udruženje zbog  COVID-19 nije moglo da obeleži Evropski dan autizma 2.aprila, iz epidemioloških razloga, oni su taj dan na različite načine ,putem društvenih mreža ,medijskom promocijom  to činili i bili u kontaktu jedni sa drugima.

U ine Gradske uprave, koja je  omogućila i podržala ovu manifestaciju, govorila je dr Gordana Damnjanović,članica Gradskog veća za zdravstenu i socijalnu zaštitu Navela  je da još  Poveljom o pravima osoba sa autizmom , koja je izglasana  1992 .godine u Hagu,propisana je mogućnost samostalnog života osoba sa autizmom kao i učestvovanja u kulturnim, rekreativnim  i sportskim aktivnostima. Istakla je da kroz projektene aktivnosti Gradska uprava i te kako prepoznaje potrebe udruženja osoba sa invaliditetom,pa u tom smisli na godišnjem nivou ,grad je izdvojio oko 500, 000 dinara za program rada ovog Udruženja.

Ove godine su realizovali brojne projektne aktivnosti kao što su: ,,Letnji kamp osoba sa invaliditetom,zatim ,,Odgovorna zajednica nakon COVID_ a -19 i Podrška dece i mladima sa autizmom kroz kreativne,edukativne i inkluzivne tadionice. Najvažnije   u svemu je prepoznati njihove kapacitete i uskladiti i prilagoditi njihovim mogućnostima, rekla je dr Gordana Damnjanović.

 

 

 

tekst: Dušica Jokićevć

foto: Dušica Jokićevć

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish