Širom sveta tako i kod nas ,obeležen je Međunarodni dan starijih osoba ,1.oktobar.
Tim povodom , u zgradi Gradske uprave,  Kragujevac,članica Gradskog veća, dr Gordana Damnjanović, ugostila je članove Kutka za kvalitetnije starenje Crvenog krsta Kragujevac i direktorku Gerontološkog centra Kragujevac.
Moto koji je predložila Gradska organizacija a usvojio Crveni krst R.Srbije, kao pandam dekadi starenja,odnosno ciljevima strateških dokumenata, 2020/2030. i moto koji  je predložen od strane Crvenog krsta Srbije je da pandemija COVID- 19 , nije prepreka volontiranju od strane starijih osoba,rekla je dr Gordana Damnjanović.
Istakla je, da današnje okupljanje je zapravo , promocija pravih vrednosti, da danas na 75 .rođendandan Ujedinjenih nacija i 30.rođendan obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba, sve nas tera da odgovorno mislimo o starenju, da prihvatimo ga kao najveći izazov čovečanstva,  i da je najveći uspeh čovečanstva produženje životnog veka.
U tom smislu, navela je da je u svetu sve veći broj starijih ljudi, da samo kod nas  20,7% čine ljudi stariji preko 65 godina, a u svetu su ti podaci:901 milion stanovništva preko 60 godina života, tako da se 2050 .godine očekuje da če biti gotovo oko 2 milijarde..
Ukazala je na veliki uspeh u produženju  životnog veka koji se ogleda u dobrim promenama i dobroj politici zdravstvenog sistema, njegovoj organizaciji što se i pokazalo  kako u svetu tako i kod nas ,sa pojavom COVID- 19, gde smo se zajedno  i odgovorno suočili sa izazovima koje je pandemija stavila pred nas. Posebno je ukazala na značaj  i ulogu Kutka za kvalitetnine starenje ,Crvenog krsta Kragujevac, koji je dao i daje veliki doprinos  u unapređenju položaja starih,kroz razne aktivnosti ,radionice i na taj način pokazali da  je zaista  moguće bolje, zdravije i kvalitetnije starenje.
Takođe , sve pohvale uputila je i  direktorki Gerontološkog centra Kragujevac kao i svim zaposlenima u njemu,što su sve napore i resurse podredili očuvanju zdravlja korisnika centra i uspeli da  COVID-19  ne ugrozi živote naših starih sugrađana, primenivši sve epidemiološke mere zaštite.
tekst: Dušica Jokićevć

foto: Dušica Jokićevć

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish