U Srbiji pronađeni rakovi stariji od dinosaurusa

Specijalni rezervat prirode Zasavica nadaleko je poznat kao mesto u kom žive specifične biljene i životinjske vrste. U prilog tome ide i ovogodišnje otkriće biologa koji su na ovdašnjem području pronašli primitivne rakove, koji pripadaju grupi živih fosila koji potiče izgornjeg kambrijuma pre oko 500 miliona godina.

– Specifičnost ovih vrsta jeste što za najviše pet dana ona se pojavi, pari se, zatim se razmnoži položi jaja i ugine. Jaja koja ženka izbaci mogu da borave preko pedeset godina u vodi i pesku i da čekaju povoljan trenutak da se ponovo pojave, i zbog toga imamo jako malo podataka o ovim vrstama, jer je njihov životni vek jako kratak. Ali zbog toga ih miožemno nazvati i živim fosilima – rekao je Mihailo Marković, biolog Specijalnog rezervata  Zasavica.

Ovim pronalaskom biologa Specijalnog rezervata „Zasavica“, kompletirana  je priča o „živim fosilima“ na ovom prostoru.

Primitivni rakovi nađeni su u lokvi na šumskom putu u mulju i to je njihovo prirodno stanište.

– Smatra se da su njihovi preci živeli oko dve stotine miliona godina pre nego što su je pojavile prve ribe i dinosaursi. Zahvaljujući fosilima iz gornjeg kambrijuma, danas se dosta zna o evoluciji ove zanimljive i retke grupe rakova. Nalaz ovog račića na Zasavici je novi za Srbiju i nova vrsta za rezervat – rekao je Marković.

Specijalni rezervat prirode Zasavica stavljen je pod zaštitu države  1977. godine kao prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja. Kroz ovaj rezervat teče reka Zasavica , potok Batar, kanali Jovac i Prekopac i postoji veza sa rekom Savom i zato je ona idelano stanište za retke riblje i ostale vodene vrste.

izvor: https://pink.rs/

foto: https://pink.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish