Povoljna epidemiološka situacija u Kragujevcu može da se održi samo ako se svi pridržavamo propisanih mera. Međutim, u danima pre i tokom vikneda bilo je različitih proslava, ne samo u privatnoj režiji, nego i u ugostiteljskim objektima.

Tim povodom Gordana Damnjanović članica Gradskog veća i koordinatorka svih aktivnosti vezanih za inspekcijski nadzor u poštovanju protivepidemijskih mera, uputila je još jedan apel svim sugrađanima koji planiraju određene proslave i okupljanja, da od toga odustanu, jer u Kragujevcu još uvek na snazi vanredna situacija.

I najmanje slavlje predstavlja okidač u epidemiološkom smislu. Juče je u Kragujevcu registrovano pet novih slučajeva, a u danima pre toga po dvoje ili troje, dok se broj lica u kućnoj izolaciji kreće oko 200. To je rezultat rada naših epidemiologa koji pokušavaju da stave pod kontrolu sve kontakte sa osobama pozitivnim na korona virus. Zbog toga je epidemiološka situacija stabilna, istakla je Gordana Damnjanović.

Ovo je poslednji apel našim sugrađanima da vode računa o zakonskoj regulativi i uredbama Vlade Srbije po kojoj je članom 9a zabranjeno okupljanje više od 30 lica u jedinicama lokalne samouprave gde je na snazi vanredna situacija.

Svaka proslava je ogroman epidemiološki rizik za potencijalno novo žarište. Pored pojačnog komunalno – inspekcijskog nadzora i mera koje preduzimamo, na raspolaganju je i broj telefona 505 800 pri Situacionom centru, za prijavu odnosno procesuiranje proslava i većih okupljanja. Kazne za privatna lica su do 500 000 dinara, a za nepoštovanje protivepidemijskih mera od 50 000 do 150 000 dinara, podsetila je Damnjanović.

Što se tiče odluke Republičkog kriznog štaba o produžetku radnog vremena kafića i restorana u zatvorenom prostoru do 23 sata, detalji će biti poznati nakon objavljivanja u Službenom glasniku. U svakom slučaju produžetak radnog vremena ne odnosi se na gradove i opštine gde je na snazi vanredna situacija.

Institut za javno zdravlje prati epidemiološku situaciju u Kragujevcu i ukoliko ne bude povećanja broja novozaraženih očekujemo predlog za ukidanje vanredne situacije, poručila je Damnjanović.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish