upozorava da rizike i dalje treba svesti na MINIMUM!

Doktor Srđa Janković je komentarišući to što je u Srbiji još uvek relativno kontrolisana situacija i nema skokova u broju obolelih od koronavirusa kao što se to ovih dana dešava u Evropi i regionu, za NOVO JUTRO TV PINK rekao da sa korišćenjem maski i poštovanjem mera sprečavamo mogućnost da se virus pojavi i kod nas uvećoj meri nego što je sada.

On je istakao da nema postepenih rizika, dodaje da povratnici mogu doneti virus, ali i da sva ko okupljanje donosi rizik. „Treba da vodimo računa kako da svedemo rizike na minimum. Opasno je da se ponašamo kao da virusa nema“, rekao je dr Janković. Kada su povratnici u pitanju, dr Janković ističe da je uvedena mera za njih, mera kolektivne svesti da svi zajedno doprinosimo rezultatu.

„Nije bio cilj da se u nekoga upire prst,ali je važno imati brze reakcije, ali i svest o pojavi rizika. Sada možemo dareagujemo bolje kada imamo uvid u situaciju. To je prvi preduslov da se onakontroliše i menja“, rekao je dr Janković.

Kako kaže, kretanje nije nikome ograničeno, niti će biti.

„Većina stručnjaka smatra da ne možemo potpuno izbeći prenos virusa tokom sezone, ali je bitno da se kontroliše i nedozvoli nekontrolisani porast“, rekao je dr Janković. Komentarišući stanje u regionu, doktorkaže da virus nije sinhronizovan svuda, i dodaje da postoje oscijacije koje su neminovne.

„Industrija je krenula, posebno turizam,koji nosi rizike i ni jedna zemlja ne može potpuno da kontroliše“, rekao je dr Janković. Janković je, komentarišući vakcine, rekaoda je jako bitno od čega se sastoje i njihov sastav sa stručnog aspekta i ističe da je narodu uglavnom bitno odakle dolazi, ali i da to nije od presudnog značaja. Kako kaže, svi su se pomalo i umorili i željni su da se ovo sve završi, pa su se svi bacili maksimalno da pronalazaknajbolje vakcine.

„Ni jedna zemlja više ne može da izdrži psihološki pritisak sporovođenja mera non stop“, rekao je dr Janković.

Kada je u pitanu treći talas ili pik nekog talasa, dr Janković ističe da moramo da vodimo računa o celokupnoj dinamicibroja slučaja. „Moramo da znamo šta je dovelo do porastabroja slučaja, kao i šta je urađeno da bi došlo do pada. Realni cilj je da održimo situaciju stabilnom, bez naglih porasta“, rekao je dr Janković. Govoreći o anti telima, dr Janković jerekao da se zna da kod značajnog broja osoba broj antitela brzo opada, ali i dodaje da oni nisu jedina zaštita.

„Osoba koja je imala antitela pa izgubila, moguće da će brže ponovo da ih izgradi“, rekao je dr Janković i dodao da postoje i slučajevi ponovnog zaražavanja. Kako kaže, škole su dobar primer, posebošto je socijalizacija u tom uzrastu jako važna.

izvor : https://pink.rs/

foto : https://pink.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish