Naime ova drvenasta biljka, vrlo sočnog ploda vekovima se smatrala svetom biljkom. Mnogi narodi su je koristili u svojon ishrani i dan danas je zastupljena kao neizostavan sastojak brojnih kulinarskih specijaliteta. Od džemova sa smokvama, preko suvih smokava koje su izvrsna poslastica pa sve do leka, ali stići ćemo do toga.

Smokva u sebi sadrži veliku količinu vitamina A, C, B, kao i mangan, magnezijum i kalijum zbog čega se preporučuje pri brojnim dijetama. Ona obiluje vlaknima, što je dovodi u prve redove pri rešavanju problema sa crevnom florom i probavnim traktom. Suve smokve, u sebi sadrže vrlo malo kalorija zbog čega su pogodne i za sve one koji paze na liniju.

Svoj doprinos smokva daje i kod snižavanja visokog krvnog pritiska, holesterola i bolesti povezanih sa kardiovaskularnim sistemom. Ono što svakako treba naglasiti je činjenica da se smokva smatra izuzetno snažnim afrodizijakom, s toga kolač od smokava na kraju romantične večere može da bude pun pogodak.

Ali ono što posebno danas ističemo je doprinos smokava pri zaceljenu rana i poboljšanja stanja kod opekotina. Ova voćka se vrlo učinkovito bori sa ovakvim stanjima, pa ako imate problema sa bilo opekotinama ili rana duž tela, postupak koji treba da sledite je sledeći:

  • Jednu suvu smokvu po izboru treba da potopite u mleko ili vodu. Nakon par minuta stavite sve na šporet i kuvajte nekoliko minuta, dok smokva ne omekša. Ostavite da se malo ohladi, presecite smokvu na pola i stavite na ranu ili opekotinu. Ako se radi o većoj površini, trebaće vam u tom slučaju više smokava. Postupak ponavljati po potrebi.

izvor :https://www.zenskimagazin.rs/

foto:https://www.zenskimagazin.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish