Svetski dan čišćenja je jedna od najvećih građanskih akcija, a sprovodi je globalna organizacija koja ujedinjuje 157 država sveta, Let’s do it World. Ovaj dan se obeležava jednom godišnje, treće subote septembra, kada se ljudi širom sveta okupe da bi čistili otpad sa ulica, šuma, plaža i reka.

U Kragujevcu Svetski dan čišćenja obeležen je akcijom na jezeru Bubanj u kojoj su pored JKP Šumadija učestvovali Klub volontera i akcijaša, Ekološka sekcija Medicinske škole Sestre Ninković i Udruženje građana Zeleni mir.

Akciji čišćenja jezera Bubanj odazvao se veliki broj ljudi, a bilo bi ih i više da nije ove situacije prouzrokovane epidemijom COVID – 19, rekao je Stefan Nikezić član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.  Čestitajući sugrađanima, a posebno akcijašima, volonterima i udruženjima Svetski dan čišćenja, Nikezić je naglasio da je najvažnije da mladima usadimo odgovornost i podignemo svest o značaju zaštite životne sredine. Kao jedno od prirodnih lepota i oaza mira, jezero Bubanj nalazi se u samom centru grada. Uskoro će na tom prostoru biti završeni radovi na pešačkim i biciklističkim stazama, kao i stazama za trčanje, tako da će građani moći ovde da se odmore od užurbanog života u gradu, uživaju u prirodi i rekreiraju.

Međunarodni dan čišćenja, najveća volonterska akcija tog tipa, obeležava se u Kragujevcu deseti put zaredom, a jezero Bubanj odabrano je zbog lokacije koja je retkost u centru velikih gradova poput Kragujevca, kazao je Nemanja Dimitrijević direktor JKP Šumadija. Grad je opredelio značajna sredstva za uređenje ovog prostora. Zato akcijom, apelujemo na sugrađane da tokom cele godine čuvaju prirodu, brinu o zaštiti životne sredine, a posebno na ovoj lokaciji. Novi sadržaji kojima će jezero Bubanj biti oplemenjeno, omogućiće većem broju sugrađana da ovde uživaju, odmaraju ili se rekreiraju. Važno je da i tada sačuvamo lepotu koja nam je podarena na ovoj lokaciji, poručio je Dimitrijević.

 

izvor- kragujevac.rs

foto- kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish